Petiţie pentru impozitarea Bisericii Ortodoxe implicată în politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Implicarea într-un mod activ a Bisericii Ortodoxe în politică, în general, şi în campania electorală, în special, nu a rămas fără urmări: un grup de moldoveni a lansat o petiţie, semnată deja de peste 4.200 de persoane, prin care cere impozitarea Bisericii Ortodoxe.

„Noi, semnatarii prezentei declaraţii, cetăţeni ai Republicii Moldova, organizaţii şi persoane active în domeniul protecţiei drepturilor omului, ne exprimăm profunda indignare faţă de declaraţiile publice ale Mitropolitului Vladimir, Eparhului Marchel, protoireilor Roman Pintilii, Ioan Grigoraş şi a altora din cadrul Mitropoliei Moldovei, care în mod public şi sistematic se implică activ în viaţa politică din Republica Moldova. În special, implicarea acestora ţine de agitaţia electorală desfăşurată în favoarea candidatului Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, prin acţiuni evidente de favorizare şi susţinere activă în numele Mitropoliei Moldovei“, se arată în petiţie.

Semnatarii petiţiei se adresează Ministerului Justiţiei, Inspectoratului Fiscal, Inspecţiei de Stat a Muncii şi Procuraturii Generale, solicitând „impunerea Bisericii Ortodoxe la plata impozitelor din veniturile realizate la prestarea serviciilor religioase cu plată, obligarea Bisericii Ortodoxe la plata taxelor în Fondul Social şi în Fondul Asigurărilor Medicale pentru angajaţii instituţiilor sale (biserici, mănăstiri, magazine religioase specializate etc), impunerea obligaţiei de a utiliza aparatele de casă şi de a prezenta dări de seamă cu achitarea impozitelor pe venit pentru toate bisericile, magazinele ortodoxe specializate, mănăstirile şi alte surse ale Bisericii Ortodoxe, care încasează bani pentru prestarea serviciilor de natură religioasă“.  

În plus, autorii petiţiei reclamă şi implicarea „conştientă şi intenţionată“ a Bisericii Ortodoxe în viaţa politică, făcând referire la susţinerea pe care înalţii prelaţi i-o arată candidatului socialist la alegerile prezidenţiale, Igor Dodon.

Recent, Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, alături de un grup de preoţi, a anunţat într-o conferinţă de presă susţinerea candidatului PSRM la alegerile prezidenţiale, Igor Dodon. „Dacă noi îndemnăm creştinii să nu voteze pentru Maia Sandu, reiese că-i îndemnăm să voteze pentru Igor Dodon, da, într-adevăr”, a declarat, pe 4 noimebrie, episcopul. Acesta a avertizat că cei care vor vota cu Maia Sandu vor fi părtaşi la deciziile ilegale luate de ea anterior, dar vor fi vinovaţi şi în faţa lui Dumnezeu.

Şi Mitropolitul Vladimir şi-a exprimat, de altfel, sprijinul faţă de Dodon. În cadrul slujbei de Sfânta Parascheva, Mitropolitul le-a sugerat creştinilor că Igor Dodon este cel care merită funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Campania electorală este din ce în ce mai murdară în Republica Moldova. În mediul virtual, şi nu  numai, au început să circule fluturaşi care denigrează candidatul proeuropean din turul doi.

s
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite