Percheziţiile de la ASP: 13 persoane au fost reţinute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
asp

Percheziţiile de la Agenţia Servicii Publice, desfăşurate marţi, 3 mai, s-au încheiat cu reţinerea a 13 persoane, printre care şi fostul director Sergiu Railean. Persoanele sunt bănuite că au majorat nejustificat cantitatea şi suma contractului pentru achiziţionarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, permise de conducere şi certificate de înmatriculare.

Interesele întreprinderii de stat „CRIS Registru” şi ulterior ASP au fost prejudiciate cu peste 500 de milioane de lei, transmite IPN.

Procuratura Anticorupţie informează că au fost efectuate 60 de percheziţii la domiciliile, birourile de serviciu şi în automobilele foştilor şi actualilor angajaţi ai ASP. De asemenea, acţiunile au vizat persoane fizice şi sediile unor companii, acestea având loc în cauza penală privind achiziţionarea blanchetelor pentru paşapoarte.

Urmărirea penală pe faptul abuzului de serviciu săvârşit din interes material a fost pornită în octombrie 2021, iar suspecţi au fost factorii de decizie din cadrul Agenţiei Servicii Publice. Pe 5 aprilie 2022, procurorii au mai pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârşit în interesul unui grup criminal organizat. Cauzele penale au fost conexate într-o procedură unică.

Persoane publice de la ASP sunt bănuite că, în perioada 2013-2021, au executat indicaţiile altor persoane care făceau parte din cadrul unui grup criminal organizat creat şi condus de o persoană notorie în acel moment în societate. Mai exact, au pus la cale şi au creat o schemă de achiziţionare frauduloasă a sistemului automatizat de producere şi personalizare a documentelor, precum şi de achiziţionare a blanchetelor cu tehnologii pentru actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, permise de conducere şi certificate.

Suspecţii au abuzat de atribuţiile lor funcţionale, au încheiat contracte de prestări servicii şi ulterior contracte şi acorduri adiţionale frauduloase, contrar legii. Aceşti nu au desfăşurat procedura de achiziţii, scopul fiind să favorizeze un agent economic concret, dar şi pentru a beneficia de unele plăţi introduse abuziv spre achitare după încheierea contractului iniţial. Acest fapt inevitabil a dus la majorarea preţului pentru actele eliberate de instituţia respectivă, bani care erau suportaţi de cetăţeni.

Totodată, aceştia sunt bănuiţi că ulterior au majorat nejustificat cantitatea şi suma contractului pentru achiziţionarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, permise de conducere şi certificate de înmatriculare. Prejudiciul adus statului depăşeşte 500 de milioane de lei, banii ajungând la grupul criminal organizat. Procurorii califică daunele ca fiind în proporţii deosebit de mari.

Cele 13 persoane reţinute şi audiate au fost plasate în izolatorul de detenţie preventivă al Centrului Naţional Anticorupţie şi al Direcţiei de poliţie Chişinău. Percheziţiile au fost efectuate de către procurorii anticorupţie în comun cu ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate, Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI şi CNA.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite