Pavel Filip: Controlul comun moldo-ucrainean va dinamiza cooperarea transfrontalieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aplicarea acordului privind controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană va contribui la asigurarea securităţii frontierelor de stat şi la dinamizarea cooperării transfrontaliere, a menţionat premierul Pavel Filip, care a salutat ratificarea documentului de către Rada Supremă de la Kiev, la o întrevedere cu preşedintele legislativului ucrainean, Andriy Parubiy, transmite IPN.

Prim-ministrul, citat într-un comunicat de presă remis de executiv, a menţionat că realizarea cu succes a obiectivelor stabilite, printre care şi efectuarea controlului moldo-ucrainean în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc”, se datorează dialogului politic ascendent dintre cele două ţări. Pavel Filip a subliniat necesitatea menţinerii în continuare a contactelor directe la toate nivelurile, pentru soluţionarea promptă a problemelor şi pentru realizarea parcursului european al ambelor state.

Referindu-se la priorităţile de cooperare pentru perioada următoare, părţile au punctat necesitatea protecţiei spaţiului informaţional de propaganda străină, definitivarea procesului de demarcare a frontierei de stat, precum şi recunoaşterea proprietăţilor Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei. În acest sens, interlocutorii au confirmat angajamentul pentru identificarea soluţiilor reciproc avantajoase şi realizarea obiectivelor stabilite, în beneficiul cetăţenilor ambelor state.

În cadrul unei alte întâlniri, Pavel Filip şi preşedintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, au constatat o intensificare a dialogului între ţări, atât la nivel parlamentar, cât şi guvernamental. O atenţie aparte în cadrul dialogului a fost acordată cooperării în domeniile educaţiei, cultural-umanitar şi turistic. Premierul Pavel Filip a menţionat interesul Republicii Moldova pentru preluarea experienţei georgiene în reformarea justiţiei, în atragerea investitorilor şi a turiştilor străini.

Şeful executivului a evidenţiat importanţa consolidării eforturilor pentru integrarea europeană a celor două ţări. Preşedintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, a menţionat că Republica Moldova şi Georgia se confruntă cu provocări şi probleme similare, având un trecut istoric comun. La fel, au un scop bine determinat: integrarea în Uniunea Europeană. Şi în atingerea acestui obiectiv este importantă susţinerea reciprocă la nivel bilateral, dar şi în cadrul structurilor internaţionale. În acest sens, oficialii au evidenţiat în mod special colaborarea în cadrul Parteneriatului Estic, precum şi schimbul de experienţă în vederea implementării Acordurilor de Asociere şi a Acordurilor de liber schimb cu UE.

În primul semestru al acestui an, premierul Georgiei, Ghiorghi Kvirikaşvili, urmează să viziteze Republica Moldova. Cu această ocazie, este planificată o nouă şedinţă a Comisiei interguvernamentale de colaborare comercial-economică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite