Partidul moldovean care a părăsit Blocul Împreună după desemnarea candidaturii la prezidențiale anunță propriul candidat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) participă la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, desemnându-l candidat pe liderul CUB, Igor Munteanu, hotărârea fiind luată la câteva zile după ce formațiunea a părăsit Blocul Împreună, fiind nemulțumită de candidatura acestuia la scrutin.

Igor Munteanu este candidatul CUB la alegerile prezidențiale. FOTO: Facebook
Igor Munteanu este candidatul CUB la alegerile prezidențiale. FOTO: Facebook

Formațiunea a decis să participe la alegerile prezidențiale în cadrul ședinței Consiliului Național Politic din data de 11 august, anunță liderul CUB, Igor Munteanu.

,,La această ședință am fost desemnat în calitate de candidat oficial pentru participarea la scrutinul prezidențial din 2024. Mi-am asumat o sarcină complicată, dar vitală pentru deziteratele programului liberal și suntem un partid liberal în Republica Moldova, iar sarcina mea este să ofer un exemplu de candidat care să fie garanția omului simplu contra imposturii, inamicilor statului de drept și a profitorilor. Cetățenii noștri au nevoie de speranță, de respect, iar sarcina autorităților este să le ofere soluții concrete pentru a construi și dezvolta o țară în care să dorească să trăiască și să educe copiii”, a afirmat Igor Munteanu. 

Totodată, acesta a venit cu promisiuni, precum depolitizarea serviciului public și restabilirea mecanismelor legale ,,de selectare meritocratică pentru funcțiile administrative în stat, respingând birocrația excesivă și vicioasele practici ale verticalei puterii în stat”. Candidatul CUB la funcția de președinte își va asuma public obiectivul promovării spațiilor comune integrate cu România, împreună cu toți cetățenii, care își doresc reîntregirea națională corectă și inteligentă”, a mai declarat liderul CUB.  

CUB a ieșit din Blocul Împreună

Decizia privind desemnarea propriului candidat la alegerile prezidențiale vine pe fondul scandalului în interiorul Blocul Împreună din care a făcut parte și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, iar liderii CUB, fiind nemulțumiți de candidatura lui Octavian Țîcu la scrutinul privind alegerea șefului de stat, au părăsit în data de 9 august blocul. 

,Noi nu agreeăm și acceptăm ideea desemnării unui candidat care să fie docil actualei puteri monopoliste din Republica Moldova, mă refer la PAS. Membrii Coaliției și Bunăstare nu acceptă în calitate de candidat o persoană a căror declarații creează controverse politice. Este un candidat conservator, să pornim de la asta, în aceste condiții forurile noastre statutare politice, Biroul Politic Central, după ce și Consiliul Național Politic își retrag sprijinul pentru actualul candidat din partea Platformei DA și respectiv a blocului, rezervându-și dreptul de a susține candidatul pe care și-l doresc, agreează membrii și sunt simpatizanții Coaliției pentru Bunăstare”, a precizat atunci Igor Munteanu.   

Atât reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), cât și Octavian Țîcu au refuzat să comenteze acuzațiilor reprezentanților CUB. Iar responsabilii Blocului Împreună au calificat decizia Coaliției pentru Unitate și Bunăstare ,,drept un sabotaj al ideii de unitate și coalizare a forțelor politice pe eșichierul de centru-dreapta”, sugerând că aceasta a fost influențată de oligarhi fugari, dar fără a oferi nume exacte. 

În vârstă de 59 de ani, Igor Munteanu este fost deputat în Parlamentul moldovean pe listele blocului ACUM în perioada anilor 2019-2021, ex-președinte al Comisiei Economie, Buget și Finanțe (CEB) în 2019 și ex-președinte al Comisiei de Control al Finanțelor Publice (CFP) în 2020-2021, dar și ex-vicepreşedinte al Platformei DA.

Iar până a deveni parlamentar, Igor Munteanu a fost director executiv al asociaţiei IDIS Viitorul pe care a fondat-o în 1993 și a condus-o până în 2010, an în care a fost desemnat ambasador al Republicii Moldova în SUA, iar funcția de diplomat a deținut-o până în 2015.

Alegerile prezidențiale de la Chișinău vor avea loc în data de 20 de octombrie, zi în care va fi desfășurat și referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană.

Până acum, cel puțin 16 persoane au anunțat că se vor înscrie în cursa pentru funcția de șef de stat, printre ele numărându-se actualul președinte Maia Sandu, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, fostul președinte al Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, fostul prim-ministru Ion Chicu, ex-premierul Vlad Filat, condamnat pentru acte de corupție și ex- procurorul general Alexandr Stoianoglo, care figurează în dosare penale și este susținut de PSRM, dar și fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah. În aceeași listă mai figurează fostul ministru al Afacerilor Externe Tudor Ulianovschi, juristul Teodor Cârnaț, jurnalista Natalia Morari, ex-procurorul anticorupție Victoria Furtună, fostul ministru al Apărării Valeriu Pleșca din partea PSDE și transfugul Vasile Bolea din partea Blocului Victorie.

Blocul Victorie nu poate participa la alegeri

Blocul, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, nu poate participa la scrutin și plebiscitul pe tema aderării la UE, decizia fiind luată recent de Comisia Electorală Centrală (CEC) din mai multe motive, inclusiv din motiv că denumirea blocului este asemănătoare cu cea a unei formațiuni care este parte componentă a acestuia, adică partidul Victorie, dar și suspiciuni privind modalitatea de finanțare a blocului. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite