Scandal în politica Rep. Moldova. Un partid părăsește Blocul Împreună după anunțarea candidatului la prezidențiale

0
Publicat:

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare părăsește Blocul Împreună, fiind nemulțumit de candidatura lui Octavian Țîcu la alegerile prezidențiale. Decizia, anunțată la cinci zile de la anunțul privind desemnarea candidatului, este condamnată de celelalte trei formațiuni rămase în componența blocului.

CUB a ieșit din Blocul Împreună. FOTO: Facebook
CUB a ieșit din Blocul Împreună. FOTO: Facebook

,,Din păcate, proiectul politic al Blocului a fost măcinat de improvizații și jocuri de culise, care au blocat funcționarea lui în ultimele 3 luni, iar încrederea noastră în crearea unei alianțe de partide egale și libere s-a evaporat. Între timp, am constatat acțiuni de șantaj exercitate de anumite forțe dinafara Blocului, care-au încercat să impună modelul unei fuzionări rapide și pripite între cele 4 partide. În mod particular, membrii CUB s-au arătat deranjați de promovarea unui candidat cu vederi conservatoare, care nu reprezintă partidele liberale și care, respectiv, ne impune obligația de a ne delimita de acțiunile de mai departe ale Blocului Împreună”, a spus Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB). 

Deși a participat în data de 4 august la alegerile interne privind selectarea candidatului la prezidențiale, acum președintele CUB critică această candidatură. 

,,Noi nu agreeăm și acceptăm ideea desemnării unui candidat care să fie docil actualei puteri monopoliste din Republica Moldova, mă refer la PAS. Membrii Coaliției și Bunăstare nu acceptă în calitate de candidat o persoană a căror declarații creează controverse politice. Este un candidat conservator, să pornim de la asta, în aceste condiții forurile noastre statutare politice, Biroul Politic Central, după ce și Consiliul Național Politic își retrag sprijinul pentru actualul candidat din partea Platformei DA și respectiv a blocului, rezervându-și dreptul de a susține candidatul pe care și-l doresc, agreează membrii și sunt simpatizanții Coaliției pentru Bunăstare”, a precizat Igor Munteanu. 

Atât reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), cât și Octavian Țîcu au refuzat să comenteze acuzațiilor reprezentanților CUB. 

Reacția Blocului Împreună

Iar responsabilii Blocului Împreună califică decizia Coaliției pentru Unitate și Bunăstare ,,drept un sabotaj al ideii de unitate și coalizare a forțelor politice pe eșichierul de centru-dreapta” sugerând că aceasta a fost influențată de oligarhi fugari, dar fără a oferi nume exacte. 

,,Blocul Împreună și partidele constituante, Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării, au oferit CUB-ului oportunitatea de a participa la construcția unei alternative politice pro-europene veritabile. Din păcate, influențele nocive ale oligarhilor fugari, se extind tot mai mult și afectează prin imixtiune și anumiți actori politici de pe segmentul electoral pro-european”, se arată într-un comunicat de presă.

În ceea ce privește desemnarea lui Octavian Țîcu în calitate de candidat la alegerile prezidențiale, reprezentanții blocului subliniază că acesta a fost ales în urma unui proces democratic agreat de toate cele patru formațiuni proeuropene.

,, Suntem consternați de decizia Coaliției pentru Unitate și Bunăstare de a retragere susținerea pentru candidatul Blocului Împreună pe motiv că, în turul II, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare l-a susținut pe dl Octavian Țîcu. Astfel, considerăm decizia de ieșire din componența Blocului Împreună, una lipsită de consecutivitate logică și determinată de frustrări și ambiții personale.O astfel de abordare egocentrică și radicală a procesului politic, duce la dezbinarea și polarizarea societății, oferind șanse în plus, la alegerile prezidențiale și parlamentare, pentru partidele oligarhice și antinaționale”, au conchis reprezentanții acestuia.

După ieșirea CUB-ului din Blocul Împreună, în componența acestuia sunt Platforma DA, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor. 

Unionist convins

În vârstă de 51 de ani, Octavian Țîcu, un istoric și fost boxer profesionist, a participat și la alegerile prezidențiale din anul 2020 din țara vecină, atunci reprezentând Partidul Unității Naționale (PUN) și acumulând 2 % dintre voturi.  

În ziua în care a fost desemnat drept candidat la scrutinul prezidențial, Octavian Țîcu a menționat că Blocul Împreună, prin participarea la alegerile prezidențiale, își va testa capacitățile, pregătindu-se pentru scrutinul parlamentar de anul viitor, acesta fiind ,,cel mai important exercițiu politic pentru viitorul  Republicii Moldova”. 

,,Eu care sunt și rămân un unionist convins, am ajuns să reprezint patru partide politice în care sunt deopotrivă unioniști și proeuropeni și care ne asumăm plenar această agendă proeuropeană, oferind cetățenilor Republicii Moldova perspectiva unui vot sigur și încrezător reprezentat de patru partide politice și o platformă unionistă pe care o reprezint”, a declarat acesta. 

Mulți candidați

Până acum, cel puțin 15 persoane au anunțat că se vor înscrie în cursa pentru funcția de șef de stat,  printre ele numărându-se actualul președinte Maia Sandu, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, fostul președinte al Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, fostul prim-ministru Ion Chicu, ex-premierul Vlad Filat, condamnat pentru acte de corupție și ex- procurorul general Alexandr Stoianoglo, care figurează în dosare penale și este susținut de PSRM, dar și fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah. În aceeași listă mai figurează fostul ministru al Afacerilor Externe Tudor Ulianovschi, juristul Teodor Cârnaț, jurnalista Natalia Morari, ex-procurorul anticorupție Victoria Furtună, fostul ministru al Apărării Valeriu Pleșca din partea PSDE și transfugul Vasile Bolea din partea Blocului Victorie. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite