PSRM, condus de Igor Dodon, susține un candidat cu dosare penale la alegerile prezidențiale din Rep. Moldova

0
Publicat:

PSRM îl susține pe fostul procuror general al Rep. Moldova, Alexandr Stoianoglo, care figurează în mai multe dosare penale, în cursa pentru pentru funcția de președinte al țării, anunțul fiind făcut de liderul socialiștilor, Igor Dodon.

Alexandr Stoianoglo este candidatul la alegerile prezidențiale, susținut de PSRM. FOTO: Facebook
Alexandr Stoianoglo este candidatul la alegerile prezidențiale, susținut de PSRM. FOTO: Facebook

Liderul Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu va înainta un candidat, susținând unul ,,apartinic, unic, de compromis național, în jurul căruia să fie posibilă consolidarea mai multor forțe de opoziție”, dar și ,,mobilizarea unor mari segmente ale cetățenilor alegători”.

,,Un asemenea candidat, cu caracter și cu cele mai înalte calități profesionale și omenești, este domnul Alexandru Stoianoglo, pe care și Partidul Socialiștilor, și eu personal, îl vom susține cu toată încrederea în aceste alegeri prezidențiale pe care ne punem ca scop să le câștigăm. Eu știu sigur că în susținerea domnului Stoianoglo vor veni foarte mulți lideri de opinie, demnitari și politicieni care pun pe prim-plan interesele Republicii Moldova. Ei, ca și mine, au încredere că domnul Stoianoglo este acea personalitate, care exprimă voința și speranțele majorității cetățenilor, care își doresc o politică matură, responsabilă și statalistă. Alexandru Stoianoglo posedă și autoritate profesională, și atitudine patriotică, și modestie personală, și curaj civic, și principialitate – dumnealui posedă toate calitățile necesare pentru a ocupa destoinic prima funcție în stat”, a afirmat Igor Dodon. 

În contextul anunțului, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a făcut un apel către liderii politici din Opoziție, îndemnându-i să susțină candidatura lui Alexandr Stoianoglo pentru funcția de șef de stat. 

,,Cu acest prilej, fac apel către toți liderii politici să dea dovadă de înțelepciune, să lase deoparte ambițiile personale și să susțină candidatura lui Alexandru Stoianoglo la funcția de șef de stat. Vă propun să ne întâlnim și să discutăm pașii de mai departe. Aceasta e o șansă unică pentru Moldova”, a punctat liderul PSRM. 

Potrivit lui Igor Dodon, decizia privind susținerea candidatului Alexandr Stoianoglo la alegerile prezidențiale a fost luată de executivul politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. 

,,Susținătorul integrării europene”

La rândul său, Alexandr Stoianoglo a menționat că decizia sa a fost influențată de mai mulți factori. 

,,Injustiția și arbitrarul în Moldova cresc în fiecare zi, nedreptatea nepedepsită, abuzul demonstrativ în sensul direct al cuvântului, legile sunt călcate în picioare, ordinea constituțională este atacată zilnic de autorități și diverși aventurieri politici. Restabilirea dreptății și a legii este începutul începuturilor, iar noi o putem face împreună. Mulți știu că sunt un susținător al integrării europene al Republicii Moldova, dar mă doare atunci când integrarea europeană este folosită ca o bâtă și nu ca o prerogativă ambițioasă pentru modernizarea și unitatea oamenilor. Este dezgustător să vezi cum Moldova neutră este transformată într-un câmp de luptă într-un teritoriu de conflict și nu doar partidul de la Putere este implicat în acest joc. Moldova europeană trebuie să fie neutră”, a conchis acesta. 

Anchetele penale ale candidatului 

Alexandr Stoianoglo figurează în mai multe anchete penale, între care pentru excesul de putere, încălcarea inviolabilității vieții personale și îmbogățirea ilicită. 

În anul 2019 a fost numit în funcția de procuror general, decretul în acest sens fiind numit de președintele țării de atunci Igor Dodon. 

În octombrie 2021, Alexandr Stoianoglo a fost reținut și suspendat din această funcție, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Iar în toamna anului 2023 a fost eliberat din funcția de procuror general în urma decretului semnat de președintele țării Maia Sandu, anunțând că: „având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”, se arată în comunicatul de presă emis atunci de Președinția de la Chișinău. 

Candidatul, cu susținerea PSRM, a fost deputat în anii 2009–2010 și 2010–2014 pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM), iar în 2006 și 2015 a aspirat la funcția de bașcan al Găgăuziei, acumulând în ambele cazuri insuficiente voturi, mai exact în primul caz s-a ales cu peste 6000 de voturi, adică 10, 58 %. Iar în al doilea caz a înregistrat un număr și mai mic- de aproape 3180 de voturi sau circa 5 % dintre sufragii. 

Alți candidați 

Până acum, mai multe persoane au anunțat că vor candida la alegerile prezidențiale din țara vecină, printre ele numărându-se actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, fostul președinte al Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, dar și ex-premierul, Vlad Filat, condamnat pentru acte de corupție.

Scrutinul prezidențial va fi organizat în data de 20 octombrie, zi în care în Republica Moldova va avea loc și plebiscitul pe tema aderării la UE, un proiect de hotărâre în acest sens fiind votat la ședința din data de 16 mai a Parlamentului de la Chișinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite