Parlamentul se întruneşte fără coaliţie majoritară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele de dreapta pot alege astăzi conducerea Legislativului - spicherul şi cei trei vicepreşedinţi - în baza unei înţelegeri verbale, fără un acord de coaliţie.

Conform regulamentului Parlamentului, dar şi a Constituţiei, prima şedinţă a Parlamentului este convocată de preşedintele statului. Şedinţa de constituire a Parlamentului este deschisă şi prezidată de decanul de vârstă din rândul deputaţilor nou aleşi.

În cadrul şedinţei din noua legislatură se vor anunţa rezultatele alegerilor din 30 noiembrie şi se va da citire deciziei Curţii Constituţionale privind validarea alegerilor.

Spicher, ales cu 51 de voturi

După această procedură se alege conducerea organizatorică a Parlamentului - preşedintele şi vicepreşedinţii Parlamentului. Aceste funcţii sunt votate de către o majoritate simplă de deputaţi - 51 de voturi. Deşi, potrivit regulamentului Parlamentului, spicherul urmează să fie ales din rândul celei mai mari fracţiuni, acest lucru nu va fi posibil, pentru că niciuna dintre fracţiuni nu formează o majoritate parlamentară. „Dat fiind faptul că nimeni nu are o majoritate pentru a pretinde funcţia de spicher, se iau în considerare consultările care au fost făcute între partidele care au trecut în Parlament şi se propune o candidatură. În cazul dat, este vorba de partidele de dreapta şi, posibil, Partidul Comuniştilor”, a declarat expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu.

Comisiile se distribuie proporţional

După prima şedinţă urmează formarea celelorlalte structuri ale Parlamentului timp de 15 zile: desemnarea componenţei nominale a comisiilor permanente de profil, votarea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor acestora. „În acest caz trebuie respectată proporţionalitatea. Comisiile se distribuie în raport cu numărul de mandate ale partidelor”, declară Osmochescu.

Abia după ce sunt create aceste structuri ale Parlamentului se creează fracţiunile parlamentare. Până la formarea fracţiunilor parlamentare, în 15 zile trebuie să se formeze şi majoritatea parlamentară. Aceasta, la rândul ei, trebuie să numească prim-ministrul.

30 de zile până la învestirea premierului

După aceste 15 zile, preşedintele statului va consulta fracţiunile parlamentare pentru a propune candidatura prim-ministrului, care apoi este prezentată Parlamentului. Viitorul şef al Guvernului are încă 15 zile la dispoziţie pentru a elabora programul de guvernare şi a stabili componenţa nominală a Executivului. Teoretic, începând cu ziua de astăzi, mai sunt 30 de zile până la învestirea noului Cabinet de miniştri.

Nu există un precedent în care Parlamentul să nu-şi aleagă conducerea. „Spicherul oricum va fi ales şi trebuie să fie ales, pentru că şedinţa Parlamentului este validă dacă sunt prezenţi mai mult de 50 de deputaţi aleşi. Acest număr îl au partidele de dreapta”, a declarat Osmochescu.

Nicolae Osmochescu, expert în drept constituţional:

„Nu este cazul să facem rocade. Acum trebuie să menţinem în aceeaşi poziţie duetul care a demonstrat un înalt grad de conlucrare şi înţelegere reciprocă. Mă refer la preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi la prim-ministrul Iurie Leancă”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite