O grupare neonazistă din Republica Moldova racolează tineri din România pentru comiterea diversiunilor
0O grupare neonazistă din R. Moldova recrutează tineri din România prin aplicația Telegram, majoritatea fără studii liceale finalizate, pentru a comite diversiuni, cum ar fi agresarea persoanelor fără adăpost sau vandalizarea monumentelor evreiești. Cei implicați sunt recompensați cu puncte într-un sistem intern.

Potrivit jurnaliștilor de la PressOne.ro, gruparea transnațională a fost fondată sub denumirea „Unitatea 731”, redenumită ulterior „AR88”, apoi „S.E.C.-104”. Liderul organizației este Nichita Popescu, alias „Inquisitor”, identificat cu ajutorul platformei Revolut, conform sursei citate.
,,Originar din Republica Moldova și stabilit temporar în Germania, Nichita este considerat creatorul sistemului de recrutare și se autoproclamă liderul suprem al Unității 731. În trecut, potrivit mai multor mesaje postate chiar de el pe Telegram, Wire sau Simplex, Popescu ar fi făcut parte dintr-o organizație fascistă moldovenească numită „Cuibul Basarabean”. Modul de operare era similar, iar acțiunile erau coordonate de Serghei Donica – un neonazist cu cetățenie rusă, trimis în judecată în Republica Moldova pentru „încălcarea egalității în drepturi a cetățenilor” (art. 176 din Codul Penal)”, potrivit sursei citate.
Misiunea grupării
Scopul declarat al grupării este răspândirea terorii în rândul celor considerați „dușmani”, adică persoane de origine evreiască sau romă, imigranți sau pedofili. Membrii sunt îndemnați să-i agreseze fizic, să-i mutileze sau chiar să-i omoare. De asemenea, li se cere să vandalizeze clădiri administrative, folosind materiale explozive și să obțină fonduri pentru „cauză” prin trafic de droguri.
,,Unele dintre aceste fapte sunt documentate chiar de către membrii grupării, care postează pe Instagram, TikTok sau în grupuri Telegram filmulețe în care agresează persoane fără adăpost, romi și imigranți – etichetați drept „subumani”. Alteori, victimele sunt activiști antifasciști, care sunt hărțuiți și umiliți public, spre amuzamentul tinerilor radicalizați din această comunitate. Retorica Unității 731 instigă la terorism și la destrămarea ordinii sociale prin violență – care este „gamificată”: un sistem intern de punctaj și clasament încurajează competiția și radicalizarea. Recrutarea se face online, în special pe Telegram, vizând tineri români cărora li se propun întâlniri fizice pentru a duce la capăt așa-numitele „task-uri” de recrutare”, mai notează PressOne.ro.
Gruparea operează și pe teritoriul României, fiind coordonată de Nichita Popescu, alias „Inquisitor”, considerat administratorul suprem. Acesta organizează sistematic ședințe cu liderii inferiori, însă din cauza unor conflicte cu ei a ajuns să ia contact direct cu membrii de rând.
Gabriel Pasat, alias „Skvll 731” sau „Skvll88”, este unul dintre liderii responsabili cu identificarea „dușmanilor reali” ai schemei.
,, Gabriel Pasat, zis „Skvll 731” sau „Skvll88”, un student din Iași proclamat coordonator al unității. Pentru mult timp, unii membri l-au identificat pe tânăr drept co-fondator al grupării. Identitatea sa a fost dezvăluită chiar de Nichita Popescu, zis Inquisitor, după o dispută dintre cei doi - Pasat este acuzat de fondator că ar fi încercat să-i uzurpe calitatea de șef. În cadrul unor interacțiuni incognito, în care reporterii PressOne nu-și declină calitatea de jurnaliști, Pasat lasă de înțeles că nu cunoaște nici până în ziua de astăzi identitatea celui de la care a primit ordine în ultima jumătate de an. Tyler 731 – liderul diviziei de recrutare, cu origini în Piatra Neamț, responsabil cu selecția noilor membri. Acesta ar monitoriza și coordona acțiunile la care sunt supuși recruții, pentru a acumula punctele necesare obținerii statutului de membru oficial. Utilizatorul „liberter” – autoproclamat lider al diviziei de propagandă. Acesta este originar din Ungheni, Republica Moldova”, relatează aceeași sursă media.
Iar un bot automatizat, creat de Nichita Popescu, este folosit pentru recrutarea și radicalizarea membrilor, atribuind punctaje pentru acțiuni violente și ilegale. Printre „sarcinile” recompensate se numără vandalismul, bătăile, profanarea de morminte și chiar crimele, toate înregistrate și centralizate printr-un sistem digital. Materialele încărcate de membri sunt folosite atât pentru validarea punctajelor, cât și pentru propagandă online.
,,Bătăile - administrate celor considerați „subumani” - sunt recompensate cu între 33 și 55 de puncte, în funcție de gravitatea atacului. Punctajul maxim se acordă dacă bătaia este organizată în grup și filmată, respectiv editată ulterior cu logo-ul unității. Actele de vandalism mai extreme, precum distrugerea unor obiective simbolice religioase sau incendierea caselor deținute de persoane considerate „subumane” pot aduce între 30 și 200 de puncte, în funcție de gravitatea și metoda de vandalism folosită. Pentru acte de mutilare și terorizare, un membru primește 100 de puncte, iar uciderea cuiva este răsplătită cu 1.000. Potrivit unor foști membri chemați să dea declarații la poliție, instigarea la crimă s-ar fi lăsat și cu urme în viața reală: 2 romi din județul Arad ar fi fost uciși de Divizia Tactică a Unității 731”, se arată în același articol.
Amenințare cu moarte
Reporterii ,,PressOne.ro” au discutat cu ambii lideri menționați. Astfel, Gabriel Pasat a negat acuzațiile, iar Nichita Popescu i-a amenințat cu moartea.
„Dacă datele nu sunt complete și ai picat în detrace, mă asigur să te găsesc personal să te ucid”, a transmis acesta
Până la ora publicării acestui articol, Parchetul General nu a răspuns solicitărilor PressOne ,,care întrebase instituția dacă există, în prezent, vreo investigație oficială ce vizează Unitatea 731”, a conshis sursa citată.