Noii miniştri ai Guvernului Filip, numiţi în funcţii. Andrian Candu a semnat decretul în locul lui Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În calitate de preşedinte interimar al Republicii Moldova, şeful Legislativului, Andrian Candu, a semnat miercuri, 10 ianuarie, decretul de numire în funcţie a noilor miniştri din Guvernul Filip. Membrii Cabinetului de Miniştri au depus jurământul tot în faţa speakerului, după ce Igor Dodon a fost suspendat din funcţie de Curtea Constituţională pentru refuzul de a semna decretul respectiv.

În premieră, a fost instituită funcţia de vicepremier pentru Integrare Europeană. Aceasta va fi ocupată de către ex-premierul Iurie Leancă, actualul preşedinte al PPEM.

Vicepremier pentru Reintegrare este numită Cristina Lesnic, anterior ea activa în Ministerul de Interne.

Ministerul Economiei va fi condus de către fostul premier Chiril Gaburici.

Ministerul Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale va fi condus de către Svetlana Cebotari, ex-directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului va fi administrat de către Liviu Volconovici, rector al Universităţii Agrare de Stat din RM.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va fi condus de către fostul viceministru de Externe, ex-ambasadorul RM la Geneva, Tudor Ulianovschi.

Ministerul Justiţiei îl va avea la conducere pe fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase.

Ceilalţi miniştri ai Guvernului Filip sunt:

Octavian Armaşu - ministrul Finanţelor

Alexandru Jizdan - ministrul de Interne

Eugen Sturza - ministrul Apărării

Monica Babuc - ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării 

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 19 decembrie, despre iniţierea remanierilor în Guvernul de la Chişinău. Democratul a precizat că se doreşte formarea unei echipe de tehnocraţi în Executiv. 

Igor Dodon a respins joi, 28 decembrie, pentru a doua oară candidaturile Guvernului la funcţiile de miniştri. Potrivit şefului statului, „Majoritatea candidaţilor propuşi au demonstrat inconsecvenţă, lipsă de profesionalism şi oportunism regretabil în funcţiile şi activităţile desfăşurate anterior”.

La 2 ianuarie, Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcţie. Curtea Constituţională de la Chişinău a decis că în urma refuzului repetat al preşedintelui ţării de a numi în funcţii miniştrii, şeful statului se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile respective, fapt ce justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării, pentru asigurarea exercitării acestor obligaţii constituţionale.

Notăm că o situaţie similară a existat în octombrie 2017, când Curtea Constituţională a Republicii Moldova a concluzionat că există circumstanţe care justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării în cazul numirii lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării. Prin urmare, Sturza a fost numit în funcţie prin decret de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite