Niciun proiect energetic moldo-român nu a fost inclus pe lista de priorităţi a UE
0Comisia Europeană a făcut publică lista a 250 de proiecte de infrastructură din domeniul energiei şi gazelor, majoritatea transnaţionale, care ar putea beneficia de fonduri globale de aproape 6 miliarde de euro în perioada 2014-2020.
Din document rezultă că Republica Moldova nu este însă inclusă în niciunul din aceste proiecte majore ce ar urma să fie realizate în următorii ani de către Uniunea Europeană pentru a reduce dependenţa de resursele energetice din Rusia. La fel nu este inclus nici-un proiect promovat de Rusia. Totodată şi vechiul proiect european al conductei Nabucco, care trebuia sa aducă în UE gaz din Azerbaidjan sau Iran, a fost abandonat definitiv.
Printre ţările ne-membre ale UE ce ar putea benefia de proiectele finanţate de Comisie se numără Georgia, Algeria, Turkmenistan, Israel etc.
România ar putea beneficia de mai multe proiecte, inclusiv unele comune cu Bulgaria şi Ungaria. Unul ar fi o conductă Constanţa-Arad şi de acolo în Ungaria, prin care ar trece gaz din Azerbaidjan. La fel şi proiectul AGRI (Azerbaijan–Georgia–Romania Interconnector project).
Depozite de gaze
Printre proiectele incluse pe lista Comisiei se află şi extinderea facilităţilor de înmagazinare ale companiei Depomureş, controlată de GDF Suez, de la 300 la 600 de milioane de metri cubi.
Comisia intenţionează să susţină şi integrarea regională a sistemului de tranzit de gaze naturale al României, precum şi introducerea fluxului reversibil la staţia de la Isaccea (Tulcea). Astfel, planurile prevăd lucrări la staţia de măsurare a gazelor naturale Isaccea şi modernizarea staţiei de comprimare Siliştea (Brăila). Proiectul implică, de asemenea, construcţia unei conexiuni între conducta DN 1000 (Bulgaria) şi sistemul naţional de transport din România, cu o capacitate zilnică de 14 milioane de metri cubi şi posibilitatea de a măsura volumele de gaze naturale livrate în ambele direcţii.
Proiecte în energie
România este prezentă pe listă şi cu proiecte pentru creşterea capacităţii de transport de energie electrică în cadrul unor seturi de proiecte cu Bulgaria şi Serbia.
Astfel, în grupul de proiecte cu Bulgaria, România are inclusă construcţia liniilor interne Cernavodă-Stâlpu, Gutinaş-Smârdan şi Gădălin-Suceava. În cadrul setului de proiecte cu Serbia, România poate obţine finanţare europeană pentru linia de interconexiune Reşiţa-Pancevo, precum şi pentru liniile interne Porţile de Fier-Resiţa, Reşiţa-Timişoara/Săcălaz şi Arad-Timişoara/Săcălaz.