Licitaţia pentru o porţiune din conducta Iaşi-Ungheni nu a fost anulată. Autorităţile române au avut nevoie să modifice contractul de atribuire
0Autorităţile române au fost nevoite să prelungească cu o zi termenul pentru atribuirea contractului privind realizarea subtraversării sub râul Prut a gazoductului Iaşi-Ungheni. Potrivit site-ului pe care se publică toate anunţurile de licitaţii făcute de autorităţile din România, documentaţia de atribuire a fost incorectă.
Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Resursele Naturale din România (ANRM) a precizat la Digi24 că nu licitaţia pentru tot gazoductul a fost anulată, ci doar cea pentru o porţiune, mai exact cea de subtraversare.
„Acest tronson are trei componente: partea românească, partea moldovenească şi subtraversarea. Este vorba de subtraversare, o porţiune de 700 de metri, pentru care s-a făcut acum licitaţie. N-a fost nimic anulat, s-au solicitat nişte completări”, a declarat preşedintele ANRM.
Gheorghe Duţu a adăugat că respectivele completări nu sunt elemente esenţiale.„Nu a fost amânată, s-au cerut nişte completări pe câteva ore. Noi le-am depus în decursul zilei de azi şi problema e rezolvată”, a subliniat Duţu.
„Probabil procedural, nu m-am uitat tot timpul pe site, colegii mei au comunicat cu cei care gestionează acest site. S-au mai solicitat nişte lămuriri, noi le-am trimis, iar acum este în curs de validare. Ultima informaţie, pe care o acum de acum două ore, este că este în curs de validare în cursul zlei de azi”, a adăugat preşedintele ANRM.
Gheorghe Duţu a mai spus că pe celelalte două componente ale gazoductului se lucrează, iar că în data de 20 decembrie sa va finaliza firul terestru pe porţiunea românească.
Printre completările apreciate drept "neesenţiale" se numără: precizarea termenului de realizare a contractului - trei luni; valoarea contractului între 1,99 milioane şi 2,07 milioane de euro (fără TVA), din care circa 180.000 de euro sunt pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute.
La fel se stipulează că se pot încheia doar două contracte subsecvente, iar valoarea celui mai mare nu poate depăşi 1,69 milioane de euro.
Ofertele pentru executarea lucrărilor la subtraversarea râului Prut de conducta Iaşi-Ungheni ar urma să fie deschise pe 26 octombrie 2013.
Gazoductul Iaşi-Ungheni, va conecta reţelele de gaze ale României şi Republicii Moldova şi va transporta 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. Conducta de gaz va avea o lungime de 43,2 kilometri, dintre care circa 11 kilometri pe teritoriul ţării noastre. Construcţia gazoductului ce are drept scop consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova este finanţată din fonduri europene şi din banii alocaţi de România.