Neurochirurgii de la spitalul „Valentin Ignatenco“ pot face un nou tip de operaţii pentru bebeluşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neurochirurgii de la Spitalul clinic municipal pentru copii „Valentin Ignatenco“ pot face de-acum primele operaţii de corectare a formei capului la bebeluşii ale căror cutii craniene nu permit dezvoltarea creierului.

Unul din 50 de bebeluşi se naşte cu capul deformat sau riscă să dezvolte complicaţii ale cutiei craniene, în urma cărora creierul nu se poate dezvolta normal. Potrivit directorului Spitalului clinic municipal de copii „Valentin Ignatenco“, Nicolae Starciuc, anul acesta a fost cooptată o echipă de neurochirurgi americani care i-au învăţat pe specialiştii noştri cum să corecteze chirurgical deformaţiile craniene ale bebeluşilor, prin aşa-numitele operaţii de craniotomie.

Îndrumaţi de americani

E vorba despre medicii Claire Sanger şi Michael Reynolds de la Facultatea de Medicină a Universităţii Wake Forest din statul american Carolina de Nord, care au operat deja patru copii diagnosticaţi cu craniostenoză.

„Problema e osificarea precoce a suturilor cutiei craniene. În condiţii normale, acestea se deplasează şi asigură dezvoltarea normală a creierului. Când cutia craniană se osifică mai devreme, creierul nu mai poate creşte în volum, iar copiii ajung să sufere de diverse afecţiuni, inclusiv de retard mintal. Prin această operaţie corectăm oasele craniene astfel încât creierul să crească aşa cum trebuie“, ne explică directorul instituţiei medicale. Acesta a adăugat că operaţia este mai eficientă atunci când are loc la micuţii cu vârsta mai mică de un an.

„Pentru clinica noastră de neurochirurgie, această craniotomie e o premieră. Până acum n-am putut face aceste intervenţiei, din cauza dotării şi a lipsei de experienţă. Avem nevoie de un craniotom pentru tăierea în condiţii de maximă siguranţă şi protecţie a oaselor craniene, precum şi de dălţi microchirurgicale. Ni s-a promis că anul acesta vom primi instrumentele necesare“, spune şi Şeful Secţiei de Neurochirurgie a spitalului „Ignatenco“, Anatolie Crihan.

Doctorul susţine că, pentru a da rezultatele scontate, operaţia trebuie făcută atunci când bebeluşul are doar şase luni, astfel încât durata intervenţiei să poată fi scurtată la mai puţin de o oră, iar copilul să se poată dezvolta normal. După vârsta de un an, când deja o parte din plăcile craniene s-au suturat, intervenţia e mai complexă şi poate dura până la cinci ore.

Intervenţie cu grad mare de risc

Cei doi neurochirurgi ai Universităţii Wake Forest care-au fost săptămâna trecută la Chişinău au la activ peste 200 de craniotomii pediatrice. Potrivit lor, acum şi neurochirurgii de la „Ignatenco“ dispun de aparatură de tăiat specială care urmează forma craniului şi de experienţa necesară pentru a corecta singuri forma capetelor bebeluşilor. „E o procedură modernă prin care îndepărtăm suturile craniene formate timpuriu. Astfel copiii nu mai riscă migrene, dureri de cap, dificultăţi de vedere sau efecte neurologice ce nu pot fi controlate“, precizează doctorul Claire Sanger.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite