Motorina se ieftineşte cu 30 de bani per litru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Motorina se comercializează la 616 staţii de alimentare. FOTO Arhivă Adevărul
Motorina se comercializează la 616 staţii de alimentare. FOTO Arhivă Adevărul

Şapte companii petroliere au anunţat Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre ieftinirea motorinei în medie cu 30 bani pentru un litru. Vestea vine la două zile după ce a fost anunţată scumpirea benzinei cu 60 de bani per litru.

Astfel, preţul mediu al motorinei scade de la 16,47 lei per litru, în februarie curent, la 16,2 lei per litru. Potrivit unui comunicat de presă al ANRE, reducerea preţurilor de comercializare cu amănuntul a motorinei este cauzată de tendinţa de diminuare a preţurilor de achiziţie a acestui carburant, tendinţă care se prefigurează începând cu luna iunie 2015. Dacă în perioada ianuarie – mai 2015 preţul mediu al unei tone importate de motorină a crescut, în dolari, cu 18,3%, iar în lei cu 27,4%, atunci în prima jumătate a lunii iulie acest preţ a scăzut, faţă de nivelul mediu înregistrat în luna mai, în dolari SUA, cu 5,7% şi în lei cu 0,4%.

Potrivit datelor ANRE, aceasta este a şasea modificare a preţurilor de comercializare cu amănuntul a motorinei înregistrată anul curent. Pe parcursul lunii ianuarie preţurile la motorină s-au diminuat, faţă de luna anterioară, de trei ori succesiv în medie cu 4,8%. În luna februarie preţurile la motorină au fost modificate de două ori, prima dată aceste preţuri s-au majorat, faţă de luna ianuarie, în medie cu 4,9%, iar a doua oară s-au micşorat cu 0,6% şi au alcătuit în medie 16,47 lei per litru. Acest preţ mediu a fost menţinut de la sfârşitul lunii februarie şi până în prima jumătate a lunii iulie curent.

În prezent, pe piaţa produselor petroliere activează 85 de agenţi economici care deţin licenţe pentru comercializarea cu amănuntul a motorinei. Acest carburant se comercializează la 616 staţii de alimentare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite