Moldovenii donează sânge pentru victimele dezastrului din Clubul Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldovenii sunt receptivi la suferinţele tinerilor din Bucureşti. FOTO Alexandru Tarlev
Moldovenii sunt receptivi la suferinţele tinerilor din Bucureşti. FOTO Alexandru Tarlev

Sute de moldoveni au donat, duminică şi luni, sânge pentru tinerii din Bucureşti care au fost răniţi în urma incendiului produs pe 30 octombrie în Clubul Colectiv. Campania de donare a sângelui iniţiată în această duminică va continua pe parcursul săptămânii în oraşul Cahul şi municipiile Bălţi şi Chişinău.

Persoanele responsabile de această acţiune de solidaritate spun că orice grupă sanguină este binevenită, iar procesul de colectare a sângelui durează 45 de minute.

În ultimele două zile, la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui (CNTS) din Chişinău au venit zeci de oameni pentru a dona sânge. Duminică, 20 de persoane au donat în total zece litri de sânge.

Moldovenii, receptivi

Dacă, de obicei, la CNTS vin să doneze sânge 70-100 de persoane pe zi, atunci, ieri, până la amiază, acest număr era deja depăşit. Pe la ora 12, pe coridoarele instituţiei mai multe persoane îşi aşteptau rândul pentru a contribui la salvarea unei vieţi. Donaţia propriu-zisă se efectuează la nivelul al doilea al blocului, unde există două săli amenajate corespunzător. 

centrul de transfuzie a sangelui foto alexandru tarlev

Directoarea CNTS, Svetlana Cebotari, ne-a explicat că, în fiecare oră, câte 20 de persoane donau sânge pentru cei de la Bucureşti. „Cei mai mulţi, au donat tinerii. Toate grupele se sânge sunt binevenite şi toate grupele au fost trimise la Bucureşti. Potrivit legislaţiei, după ce donează sânge, persoana are dreptul la două zile libere - în ziua donării şi următoarea. Dar, de obicei, nu este un impediment de a activa şi în continuare cu excepţia aviatorilor, şoferilor şi a oamenilor care lucrează la înălţime”, precizează directoarea.

Suc pentru donatori

Înainte de procedura medicală, o asistentă îi servea cu suc pe toţi cei care urmau să intre în sala de donare. „Aceasta este o măsură de profilaxie pentru reacţia adversă la donarea de sânge care se poate manifesta prin slăbiciuni sau leşin de scurtă durată. Toate cheltuielile sunt acoperite din bugetul de stat”, precizează Svetlana Cebotari.

Tinerii din Chişinău, cu gândul la victimele

 de la Bucureşti

Dorin Gorobivschi este un tânăr de 25 de ani, cu care am discutat exact după ce a ieşit din sala de donare a sângelui. „Prietena a văzut pe Facebook un anunţ precum că doritorii au posibilitatea să doneze sânge pentru victimele de la Bucureşti. M-am gândit că nu ar fi rău să vin să fac un gest frumos pentru persoanele care au avut de suferit înainte de Halloween. Cum m-am simţit când am venit aici, aşa mă simt şi când plec de aici, nu am nicio stare de ameţeală”, ne-a spus Dorin, care după o scurtă odihnă urma să se întoarcă la muncă.

La camera de înregistrare am întâlnit-o pe Elena Svistun, studentă la Facultatea de Economie Generală şi Drept din cadrul Academiei de Studii Economice, care urma să doneze sânge pentru acelaşi scop. „Am auzit de acest incident şi am decis cu prietenele mele să venim şi să ajutăm măcar cu ce putem. Donez pentru a doua oară sânge, dar acum am venit cu încă două prietene. Nu am emoţii şi mă simt ok. Condoleanţe familiilor de acolo şi doresc ca persoanele să se însănătoşească şi să nu mai fie decese”, a spus tânăra.

centrul de transfuzie a sangelui foto alexandru tarlev

Persoanele care vor să doneze sânge pentru victimele Clubului Colectiv din Bucureşti pot merge la centrele de colectare din oraşul Cahul, Bălţi şi Chişinău pe parcursul acestei săptămâni, între orele 08:00 şi 15:00. Orice persoană sănătoasă poate dona sânge dacă are vârsta între 18 şi 60 de ani şi cântăreşte peste 50 de kg. Înainte de această procedură, se recomandă consumul de lichide şi abţinerea de la băuturi alcoolice şi alimentele grase.

Printre donatori, l-am găsit pe Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Republica Moldova, împreună cu mai mulţi colegi de partid. „Ceea ce fac cu colegii mei este expresia unei manifestări de solidaritate de a-i ajuta pe cei care au ştiut să ne ajute pe noi mereu, când am trecut prin situaţii complicate. Măcar cu o mică părticică să fim şi noi acum utili, să dăm dovadă de capacitate de compasiune”, a declarat Leancă.

image

Iurie Leancă, liderul PPEM. FOTO Alexandru Tarlev

image

Donaţii de sânge. FOTO Alexandru Tarlev

centrul de transfuzie a sangelui foto alexandru tarlev

Persoana donator în timpul acţiunii. FOTO Alexandru Tarlev

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite