Moldovenii donează sânge „din inimă”. Zilnic, peste 100 de moldoveni vin la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui pentru a ajuta alţi oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldovenii donează sânge „din
inimă”. FOTO Alexandru Tarlev
Moldovenii donează sânge „din inimă”. FOTO Alexandru Tarlev

Astăzi, în Republica Moldova este marcată Ziua Donatorului de Sânge. Cei care vor să salveze o viaţă au posibilitatea să meargă la unul din cele 24 de puncte de colectare a sângelui amplasate în toată ţara. Cantitatea de sânge admisibilă care poate fi recoltată de la o persoană este de 450 miligrame.

Svetlana Cebotari , directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, spune că în fiecare an se fac aproximativ 80.000 de donaţii de sânge, „din inimă”. „Suntem un popor bun la suflet şi receptiv. Oamenii donează în mod voluntar şi nu sunt remuneraţi. Numărul total de 80.000 de donaţii pe an sunt suficiente pentru a acoperi cerinţele instituţiilor medicale. Peste 60% dintre cei care donează sânge, o fac fără a fi constrânşi de starea de sanătate a rudelor sau prietenilor”, afirmă Svetlana Cebotari. Ea precizează că sângele nu este importat, exportat sau cumpărat. „Fiecare ţară apelează la autogestionare şi autoasigurare privind transfuziile de sânge. Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui este o mică fabrică de produse sangvine. Aici are loc producerea tuturor componentelor sangvine vitale pentru pacient”, spune directorul CNTS.

Anual, se donează 20 de tone de sânge

Zilnic, aproximativ 100-150 de moldoveni vin la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui în dorinţa de a ajuta alţi oameni. Aceştia sunt supuşi unor consultaţii medicale, iar dacă sănătatea şi constituţia fizică le permite, pot dona 450 miligrame de sânge, cantitatea indicată pentru prelevare. Anual, moldovenii donează voluntar aproximativ 20 de tone de sânge. Lichidul se utilizează cel mai des în cazul intervenţiilor chirurgicale la inimă. „Adesea, la operaţiile pe cord e nevoie de minim doi litri de sânge. Sângele e vital mai ales pentru pacienţii cu maladii oncologice, hematologice, a căror viaţă este de neînchipuit fără componente sangvine. De asemenea, transfuziile de sânge se utilizează în cazul traumelor acute”, precizează Svetlana Cebotari.

Oamenii donează sânge şi se simt mai fericiţi

Sălile de recoltare a sângelui din cadrul Centrului Naţional de Transfuzie nu sunt niciodată goale. L-am găsit pe Cătălin întins pe patul medical aşteptând cuminte ca procedura de transfuzie să se încheie. „Sângele nu se face artificial. Dacă pot să ajut un om, de ce să nu o fac? Am înţeles că o mare cantitate ajunge la copii. Mă simt împlinit ştiind că fac o faptă bună”, afirmă Cătălin Creangă. Acum, tânărul donează sânge pentru a şasea oară şi este foarte relaxat. „Nu simt niciun fel de durere sau disconfort. Am donat sânge pentru prima dată chiar în Grădina Publică „Ştefan cel Mare”, de Ziua Donatorului.  Atunci nu prea eram pregătit. Îmi amintesc că m-am făcut galben pe faţă”, spune Cătălin. Şi Denis, în vârstă de 22 de ani, donează sânge nesilit de nimeni. „Prima dată am făcut-o pentru o rudă. Sunt aici pentru a doua oară şi mă simt fericit şi util pentru că pot ajuta un om. Nu am avut niciodată ameţeli sau slăbiciuni”, povesteşte Denis.

Cine poate să fie donator

Svetlana Cebotari spune că un donator trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani şi o greutate mai mare de 50 de kg. „Măria sa, donatorul, face nişte teste de laborator gratuite pentru a-şi verifica starea de sănătate. Acesta are dreptul să-şi ia două zile libere în cazul în care donează sânge. Fiecare persoană primeşte un pacheţel cu dulciuri şi lichide, care îi permit să-şi restabilească volumul de sânge donat. Procesul nu aduce prejudicii sănătăţii donatorului. Dacă donăm sânge cu regularitate, organismul se obişnuieşte şi produce celule noi, tinere. Asta înseamnă mai multă energie, poftă de viaţă şi o imunitate sporită”, afirmă Svetlana Cebotari.

Donează sânge - dăruieşte viaţă

Astăzi, pentru a marca Ziua Donatorului, în toată ţara au fost amplasate 19 puncte de colectare a sângelui. În Chişinău acestea sunt cinci la număr. Directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui ne spune ce trebuie să facem pentru a putea dona. „În primul rând, trebuie să venim liniştiţi şi odihniţi. Se recomandă ca în ziua precedentă donării şi de dimineaţă să consumăm mai puţine grăsimi animaliere. Ar fi bine să se evite fumatul cu câteva ore înainte şi după donare. Trebuie să avem buletinul la noi şi buna dispoziţie”, afirmă Svetlana Cebotari. Motoul evenimentului din acest an este „Mulţumesc pentru salvarea vieţii mele!”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite