Moldova va transporta cereale pe Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luna trecută, prima barjă cu nisip a ajuns din România la Cantemir Foto: Ministerul Transporturilor
Luna trecută, prima barjă cu nisip a ajuns din România la Cantemir Foto: Ministerul Transporturilor

Republica Moldova va exporta cereale pe cale navală, pe râul Prut. În acest scop, în localitatea Câşliţa Prut, raionul Cahul, a fost instalat un utilaj specializat pentru încărcarea cu cereale a barjelor.

Ofiţerul de presă al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Irina Gâscă, a declarat pentru agenţia de presă IPN că autorităţile se aşteaptă să fie transportate pe această cale circa 300.000 de tone de cereale în acest an. Până acum, au parvenit solicitări pentru circa 200.000 de tone.

Deschiderea transportului de cereale pe cale navală a fost motivată prin cererile producătorilor şi exportatorilor de cereale din ţară. Cei interesaţi de această oportunitate urmează să depună o cerere la căpitănia portului Giurgiuleşti. Demersul va fi procesat şi, după ce vor fi achitate taxele aferente, agentul economic va fi inclus în orarul de transportare.

În cadrul unei operaţiuni, vor fi transportate până la 1.500 de tone de cereale. Pe cale navală, cerealele vor ajunge în România, până în Constanţa, de unde vor merge spre locurile de destinaţie.

Acum o lună, Ministerul Transporturilor a redeschis navigaţia internă pe sectorul Cahul-Cantemir, cu o lungime de 70 de kilometri, după ce a fost curăţată albia râului Prut. Lucrările vor continua, astfel încât la anul să se ajungă la Leova şi mai apoi la Ungheni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite