Moldova va înregistra în 2013 o creştere de circa 20% a producţiei agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiţiile climaterice favorabile din acest an vor declanşa o creştere compensatorie de 20% în agricultură, care va asigura circa jumătate din creşterea prognozată de 4,4% a PIB-ului pentru 2013, se menţionează studiul MEGA al centrului Expert-Grup.

Potrivit analizei, economia Republicii Moldova va înregistra o redresare minoră în 2013, urmată de o stabilizare moderată în 2014.

"Astfel, condiţiile climaterice favorabile din acest an vor declanşa o creştere compensatorie de 20% în agricultură, care va asigura circa jumătate din creşterea prognozată de 4,4% a PIB-ului pentru 2013. În anul următor, economia va fi alimentată în primul rând de sectorul serviciilor, care va asigura aproape jumătate din creşterea prognozată de 4,6% a PIB-ului“, se menţionează în studiul MEGA.

Economiştii de la Expert-Grup constată că în general, economia Moldovei rămâne puternic dependentă de consumul final, care va continua să fie principalul factor de creştere pe termen scurt şi mediu. "Prin urmare, riscurile şi vulnerabilităţile anterioare, asociate modelului de creştere economică bazată pe consum şi deficit comercial înalt, vor persista, dacă nu se vor întreprinde acţiuni hotărâte pentru a consolida competitivitatea ţării. În acest scop, este necesar, un Serviciu Vamal eficient, o infrastructură rutieră modernizată, transfer tehnologic facilitar şi un sistem judecătoresc transparent, responsabil şi eficient“, constată autorii studiului.

Totodată specialiştii spun că în pofida creşterii pozitive preconizate pentru viitorul apropiat, se prevede că economia Moldovei va avansa mai lent decât în anii precedenţi.

"Principalul motiv rezidă în spectrul larg al constrângerilor structurale care afectează dezvoltarea economică pe termen lung. Acestea implică în primul rând o calitate slabă a capitalului uman şi îmbătrânirea populaţiei, investiţii capitale insuficiente, absorbţia lentă a tehnologiilor, un sector public vast şi o reţea extinsă de întreprinderi de stat. Sistemul judiciar ineficient, drepturile de proprietate protejate insuficient şi nivelul ridicat al corupţiei se adaugă la această povară, subminând încrederea întreprinderilor şi a întregii societăţi în instituţiile statului şi perspectiva macroeconomică a ţării. Prin urmare, dacă aceste piedici importante ale dezvoltării nu sunt eliminate, politicile publice şi reformele începute nu-şi vor atinge rezultatele dorite“, se mai afirmă în studiu..

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite