Moldova trece dintr-o criză în alta
0Tocmai când ex-premierul Vlad Filat a găsit voturile necesare pentru un nou mandat, Curtea Constituţională a decis că preşedintele l-a desemnat ilegal drept candidat. Negocierile pentru formarea Guvernului vor fi reluate de la zero, iar interimatul va fi asigurat de vicepremierul Iurie Leancă
Verdictul Curţii Constituţionale a venit ca un trăsnet chiar în ziua în care foştii parteneri de coaliţie anunţau sfârşitul crizei politice. După o serie de negocieri, democraţii şi o parte din liberali l-au asigurat pe liderul liberal-democrat Vlad Filat că-l vor vota în fruntea unui nou cabinet de miniştri, care urma să fie instituit joi în Parlament.
La doar câteva ore, la nouă seara, magistraţii au constatat că şeful unui guvern demis printr-o moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie nu poate ocupa din nou acest post. Judecătorii au dat, printre altele, exemplul Germaniei şi al Ungariei, unde preşedintele ţării a demisionat pentru că a accesat un credit bancar în condiţii preferenţiale şi, respectiv, în urma unor acuzaţii de plagiat.
Preşedintele consideră că a acţionat corect
Astfel, judecătorii au declarat neconstituţional decretul prezidenţial prin care Vlad Filat a fost desemnat candidat la funcţia de premier. „Preşedintele consideră că a acţionat corect atunci, având în vedere situaţia politică şi prevederile legale, care au fost însă ulterior interpretate de Curtea Constituţională“, a declarat Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti.
„Să desemnezi un candidat care a fost eliberat de Parlament pentru corupţie, trafic de influenţă şi abuz de putere înseamnă să scuipi în democraţie şi e regretabil că a făcut-o preşedintele Republicii Moldova, care este garantul valorilor democratice“, a spus, pe de altă parte, Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, care a sesizat Curtea Constituţională.
„Sunt specialist în relaţii internaţionale şi aş vrea pe viitor să mă ocup de ceea ce ştiu mai bine“ - Iurie Leancă, premier interimar
Obligat de instanţă să numească un premier interimar în locul lui Vlad Filat din rândul membrilor Guvernului cu onoarea nepătată, şeful statului l-a ales pe viceministrul în exerciţiu, ministrul de Externe Iurie Leancă. „M-am aşteptat la o turnură mai puţin dramatică, astfel ca de joi să avem un guvern funcţional şi să ne ocupăm de ceea ce contează cu adevărat pentru cetăţeni. Fiind decizia preşedintelui şi o perioadă de tranziţie, n-am avut o altă soluţie decât să accept“, a afirmat liberal-democratul.
„O decizie politică“
Democraţii şi-au reconfirmat sprijinul pentru Vlad Filat, iar liberal-democraţii i-au acuzat pe judecători că au interpretat tendenţios norma de drept. „Decizia Curţii Constituţionale este una politică, creează un precedent greu de estimat pentru funcţionarea statului de drept şi va avea un impact negativ pe termen lung asupra dezvoltării democratice a ţării. Magistraţii au operat cu termeni precum «suspiciuni», făcând abstracţie de prezumţia de nevinovăţie “, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat.
„Dacă decizia Curţii Constituţionale ar fi respectată, majoritatea exponenţilor puterii ar trebui să-şi dea demisia“ - Viorel Cibotaru, analist politic
Unii experţi consideră că instanţa şi-a depăşit atribuţiile, dictând o decizie politică. „Curtea Constituţională şi-a încălcat flagrant prerogativele şi a substituit instituţiile politice, ceea ce poate fi interpretat drept o încercare de uzurpare a puterii de stat. Într-un mod deliberativ, Curtea a aprofundat criza politică în momentul în care se întrezărea o soluţie“, a comentat analistul politic Anatol Ţăranu.
Şi Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, crede că decizia instanţei este eminamente politică şi produce haos. „Dacă ar fi respectată, ar însemna că marea majoritate a exponenţilor puterii de azi ar trebui să-şi dea demisia, inclusiv Mihai Ghimpu, asupra căruia, la fel, planează suspiciuni de corupţie“, a precizat expertul.
„Curtea Constituţională este o instituţie politico-juridică, nu o instanţă de drept comun. Hotărârile Curţii sunt eminamente politice, care produc consecinţe politice mai profunde decât un act normativ“, a declarat într-un interviu, acum o lună, preşedintele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase.
Mâna lui Plahotniuc
Analiştii politici nu exclud că în spatele acestei decizii ar sta democratul Vlad Plahotniuc, până nu demult duşmanul de moarte al lui Vlad Filat. Asta după ce în ajun mai multe iniţiative ale Partidului Democrat, inclusiv trecerea Moldovei la un sistem electoral mixt şi numirea unui nou procuror general, au fost aprobate cu ajutorul PLDM şi au intrat în vigoare cu viteza luminii. „Plahotniuc îşi duce orice plan până la capăt şi nu se va linişti până Filat nu va avea probleme. În plus, el visează ca PD să devină partidul numărul 1 în Moldova, iar unul dintre elementele acestui scenariu este schimbarea sistemului electoral“, consideră Viorel Cibotaru.
„Acum există două posibilităţi: fie preşedintele va lansa o nouă serie de consultări şi va desemna un alt candidat pentru poziţia de premier, unul care să întrunească susţinerea majorităţii în Parlament, fie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Indiferent cum vor evolua lucrurile, sper că bunele relaţii cu Uniunea Europeană vor fi menţinute şi negocierile pe marginea Acordul de Asociere vor continua“, a declarat Dirk Schuebel, ambasadorul UE în Moldova.