Moldova şi România vor face schimb de date privind cererile de restituire a TVA

0
0

Şefii autorităţilor vamale din Republica Moldova şi România, Vitalie Vrabie şi Marius Atomei, au stabilit în cadrul unei întrevederi necesitatea creării unui mecanism privind schimbul de date cu referire la cererile de restituire a TVA la ieşirea din România, pentru bunurile cu o valoare mai mare de 300 de euro.

Prin această măsură se urmăreşte excluderea cazurilor de solicitare neîntemeiată a scutirilor prevăzute de legislaţia comunitară, dar şi prevenirea eschivării de la plata taxelor vamale pentru bunurile introduse în Republica Moldova, se menţionează într-un comunicat de presă al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, citat de IPN.

De asemenea, cei doi directori au abordat necesitatea optimizării schimburilor de informaţii privind scanările efectuate, fapt ce ar permite exploatarea echipamentelor de scanare doar în baza analizei de risc şi a informaţiilor parvenite. Iar în cazul consemnării unor fraude, părţile au obligaţia de a se informa reciproc despre ilegalitatea depistată în scopul profilării indicatorilor de risc la nivel local şi regional.

Conducătorii celor două autorităţi vamale şi-au reconfirmat angajamentul de a depune eforturi susţinute şi în vederea accelerării proceselor de implementare a celor două proiecte menite să degajeze fluxurile de la frontieră.

Este vorba despre conceptul controlului comun, preconizat în primă fază pentru punctul de trecere Cahul-Oancea, şi reabilitarea infrastructurii punctelor de trecere Leuşeni-Albiţa, Sculeni-Sculeni şi Giurgiuleşti-Galaţi. Lucrările vor fi efectuate în cadrul Programului Operaţional România-Republica Moldova 2014-2020, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat de guvernele celor două state beneficiare.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri