Moldova ar putea cumpăra gaz cu peste 1000 de dolari pentru o mie de metri cubi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
euro gaz bani flacara aragaz contor gaze germania foto shutterstock

Preşedintele Moldovagaz, Vadim Ceban, estimează că în luna aprilie preţul de achiziţie a gazelor de la Gazprom ar putea să depăşească o mie de dolari pentru o mie de metri cubi, transmite IPN.

Vadim Ceban precizează, pe canalul său Telegram, că, potrivit formulei de calcul agreate, în trimestrul întâi şi patru al fiecărui an 70% din preţul de achiziţie a gazelor depinde de costul mărfurilor din coşul de petrol şi 30% – de preţul pieţei la gaz. În trimestrul doi şi trei, adică din aprilie până în septembrie, se aplică o altă formulă. Preţul gazului este alcătuit 70% din preţul mediu lunar al gazului pentru luna precedentă şi 30% – din preţul coşului de petrol.

Totodată, la martie, din cauza războiului din Ucraina, preţurile gazelor în Europa şi-au reînnoit maximele istorice. Recordul istoric al preţurilor la TTF, principalul hub de gaz al Europei, a fost stabilit la 3,892 dolari pentru o mie de metri cubi la licitaţia din 7 martie. Preţurile au scăzut substanţial de atunci, dar nu suficient pentru a compensa creşterea anormală de la începutul lunii. Preţurile gazelor din Europa la licitaţia din 22 martie depăşesc uşor 1 100 de dolari pentru o mie de metri cubi.

„Da, preţul gazului în Europa este în scădere, dar este greu de imaginat cât de mult ar trebui să scadă pentru a acoperi saltul preţurilor de la începutul lunii martie”, menţionează Vadim Ceban.

Preşedintele Moldovagaz mai spune că, în pofida creşterii semnificative a preţurilor de achiziţie a gazelor, compania nu se va grăbi să ceară o creştere a tarifului pentru consumatori. Aşteptările sunt ca preţul pe pieţele europene să scadă în aprilie şi mai.

Preţul de achiziţie al gazelor naturale furnizate de Gazprom către Moldovagaz, calculat preventi, constituie în luna martie 547 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite