Misiunea FMI, aşteptată în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, speră la un ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI). Deoarece premierul Pavel Filip urmează să transmită o invitaţie către FMI, Calmâc presupune că până la sfârşitul lunii februarie Republica Moldova va fi vizitată de reprezentanţii organizaţiei mondiale.

Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, crede că Republica Moldova nu are şanse să obţină un nou acord financiar.

În cadrul unei conferinţe de presă în care noul ministru al Economiei şi-a prezentat priorităţile pentru următoarele 100 de zile şi a discutat cu reprezentanţii FMI în Republica Moldova, oficialul a precizat că o parte din condiţiile puse de Fondul Monetar Internaţional au fost îndeplinite de aceea sunt motive pentru ca această întâlnire să aibă loc.

FMI este aşteptat în februarie la Chişinău

Vizita FMI urmează să fie discutată într-o şedinţă a Guvernului. „Am avut o dicuţie tehnică cu reprezentanţii FMI în Republica Moldova, unde am trecut în revistă acele condiţii pe care le-a pus misiunea, şi sperăm totuşi că în luna februarie vom avea o misiune FMI, suplimentară cu discuţii la acest capitol. Noi pregătim acea invitaţie care urmează a fi transmisă de prim-ministru, FMI-ului în săptămâna curentă şi vom vedea care sunt răspunsurile. Noi ne-am propus să discutăm într-o şedinţă specială la Guvern sau în cea ordinară de miercuri despre această vizită”, a declarat ministrul Economiei.

Negocieri dificile

Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că nu există şanse ca Republica Moldova să obţină un nou acord cu FMI. „Nu sunt şanse deocamdată. O să fie o încercare pe filiera diplomatică cumva să se intervină la FMI, dar FMI, fiind într-o situaţie proastă acum, se va abţine să răspundă la indicaţii politice, chiar dacă sunt venite şi de la Washington. Abordarea va fi foarte dură şi categorică faţă de Republica Moldova – au existat experienţe, care au deranjat foarte mult pe cei de la FMI”, crede Negruţa.

Fostul ministru mai crede că acordul FMI ar încurca unor oficiali. „Dar problema cea mare este că nimeni din echipa guvernamentală nu are experienţă necesară ca să ducă dialogul cu cei de la FMI. Sunt oameni, care au participat tangenţial, dar nu au fost negociatori. Doi: din agenda dialogului cu FMI primele poziţii sunt sectorul bancar şi finanţele publice, unde e dezastru foarte mare. Deocamdată nu am văzut semne de repornire în sectorul bancar. Dimpotrivă, am senzaţia că unora le-ar încurca un program cu FMI, pentru că asta le-ar impune anumite acţiuni, abordări vizavi de sectorul bancar”, menţionează Veaceslav Negruţa.

Priorităţile lui Calmâc

Relansarea dialogului cu Fondul Monetar Internaţional şi cu alţi parteneri de dezvoltare, dar şi modernizarea în continuare a economiei sunt doar câteva dintre priorităţile Ministerului Economiei expuse de Octavian Calmâc, transmite IPN.

Ministrul a declarat că îşi propune pentru primele 100 zile de guvernare să implementeze un set de acţiuni şi iniţiative concrete. Octavian Calmâc a menţionat că pe dimensiunea externă, este necesară resetarea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus şi alţi parteneri externi tradiţionali, inclusiv prin dialogul în cadrul comisiilor mixte interguvernamentale.

Ministrul a relevat necesitatea promovării unor măsuri, care ar asigura stabilitate în ţară şi ar spori încrederea potenţialilor investitori faţă de Moldova, faţă de acţiunile, întreprinse de guvern. În paralel vor fi consolidate instrumentele de susţinerea a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Ultima misiune a Fondului Monetar Internaţional a fost în Republica Moldova în perioada 22 septembrie – 6 octombrie 2015, însă discuţiile cu oficialii moldoveni au fost anulate din cauza demisionării fostului premier Valeriu Streleţ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite