Ministrul de Interne Dorin Recean îşi cere scuze de la cetăţeni pentru comportamentul poliţiei în aprilie 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aprilie, "luna neagră" pentru Poliţia Republicii Moldova. FOTO: Dumitru Goncear
Aprilie, "luna neagră" pentru Poliţia Republicii Moldova. FOTO: Dumitru Goncear

"În numele Ministerului Afacerilor Interne, îmi cer scuze de la cetăţenii Republicii Moldova pentru comportamentul poliţiei în 2009, pentru faptul că unii poliţişti au preferat să asculte ordine politice ce contravin legilor Republicii Moldova şi drepturilor omului".


Este adresarea ministrului de Interne, Dorin Recean, lansată astăci, după patru ani de la manifestaţiile violente din 7 aprilie 2009.

Potrivit sursei, acum patru ani poliţia nu a gestionat corect situaţia din cauza ordinelor primite de la persoane implicate politic, "ordine ce urmăreau un interes politic îngust ce nu a reprezentat interesul Republicii Moldova".

"După acest eşec, de asemenea urmare a unor ordine politice, o parte din poliţişti au participat la acte de tortură şi comportament inuman şi degradant. Luna aprilie a anului 2009 a fost o lună neagră pentru Poliţia Republicii Moldova, o lună în care poliţia a fost în slujba unui interes îngust şi contra propriului popor. (...)  În 2009, din cauza unor politicieni iresponsabili, poliţia a fost folosită politic şi a pierdut încrederea cetăţenilor.", adaugă sursa.

Recean enumeră acţiunile Ministerului pentru a pedepsi cazurile de tortură şi tratament degradant din partea poliţiei.

"În acest sens a fost fortificat Serviciul de Securitate Internă şi Combatere a Corupţiei, care activează pe toate subdiviziunile ministerului – poliţie, poliţie de frontieră, carabinieri şi pompieri. În inspectoratele teritoriale de poliţie au fost amplasate camere video la intrare şi în locurile de audiere. Aceste camere ne-au permis să pedepsim mai multe abuzuri făcute de ofiţeri care nu îşi meritau epoleţii. (...) Ministerul Afacerilor Interne a efectuat 74 de anchete interne a poliţiştilor care au participat la evenimentele din aprilie 2009. Toate materialele au fost transmise procuraturii. Au fost condamnaţi 14 poliţişti, alţii îşi aşteaptă încă sentinţele. Majoritatea poliţiştilor au fost achitaţi. Mai mult – aproape toţi poliţiştii concediaţi în urma unor anchete interne de către Ministerul Afacerilor Interne au fost restabiliţi prin decizii de judecată. Cetăţenii Republicii Moldova, conform acestor decizii, au plătit şi despăgubirile achitate poliţiştilor restabiliţi".

Filmele despre 7 aprilie 2009: fiecare cu adevărul lui

În context, Dorin Recean, care nu era şeful MAI în acea perioadă, îşi cere scuze şi promite că va depune eforturile necesare pentru "a şterge pata pusă pe justiţie în aprilie 2009".

"În aprilie 2009 când protestam în Piaţa Marii Adunări Naţionale alături de mulţi dintre voi, nu mi-am imaginat că vreodată voi reprezenta Ministerul Afacerilor Interne. Şi acum, când exercit funcţia de ministru îmi este dificil să să-mi exprim regretul profund pentru felul în care poliţia a gestionat atunci situaţia. Dar eu înţeleg că fără acest pas firesc de recunoaştere şi conştientizare nu vom putea merge mai departe. Este un pas de întoarcere la normalitate, un pas aşteptat şi necesar", conchide sursa.

7 aprilie în presa străină

7 aprilie în presa străină: De la explozie de proteste cu ajutorul reţelelor sociale la „tentativă de lovitură de stat“

Citeste mai mult: adev.ro/mkvic

7 aprilie în presa străină: De la explozie de proteste cu ajutorul reţelelor sociale la „tentativă de lovitură de stat“

Citeste mai mult: adev.ro/mkvic2

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite