Ministerul Sănătăţii de la Chişinău vine cu precizări privind rapelul făcut în ţară şi certificatele de vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin Moldova

Persoanele vaccinate cu o doză de vaccin împotriva COVID-19 peste hotarele ţării pot face rapelul pe teritoriul Republicii Moldova, pe propria răspundere, precizează Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, transmite IPN.

Potrivit MSMPS, Republica Moldova nu deţine tot portofoliul de vaccinuri prezente la nivel internaţional. Astfel, unele vaccinuri pot lipsi din stoc.  De asemenea, persoanele trebuie să se informeze, în prealabil, la Centrul de vaccinare dacă sunt vaccinuri disponibile. Vaccinul produs de Institutul Gamaleya (Sputnik – V) şi cel de Pfizer/BioNTech (Comirnaty) sunt într-un stoc limitat.

Persoanele care sunt vaccinate cu prima doză peste hotare şi doresc să fie vaccinate cu a doua doză pe teritoriul ţării trebuie să îşi asume riscul că nu vor primi certificat complet de vaccinare, pentru că sistemul electronic (RVC19) nu va putea genera certificate în care sunt incluse doze din străinătate, precum şi seria vaccinului, instituţia care a administrat etc. Prin urmare, persoanele care îşi asumă riscul de a se vaccina în două ţări diferite şi care va recepţiona două certificate de vaccinare diferite, riscă să nu deţină un certificat valid de vaccinare. În cazul plecării peste hotare, persoana trebuie să se informeze dacă certificatele respective vor fi sau nu acceptate.

Ministerul informează că persoanele care sunt vaccinate pe teritoriul Republicii Moldova primesc certificat de vaccinare generat automat de Registrul Electronic de Vaccinare împotriva COVID-19 (RVC19). Certificatul este întocmit în trei limbi: română, rusă şi engleză. Pentru a asigura un nivel sporit de securitate a datelor prezentate în certificat, se aplică QR cod, semnătura şi ştampila. Certificatul este imprimat în cadrul instituţiei medico-sanitare şi se acordă persoanei imunizate.

În prezent, certificatele de vaccinare nu sunt recunoscute la nivel internaţional de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Fiecare ţară îşi creează mecanismele de validare a acestora.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite