Ministerul Economiei: Puterea de la Tiraspol poate fura gaz de la Republica Moldova fără a fi sancţionată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transnistria ar putea sustrage nesancţionat gaze naturale din conductele Moldovagaz FOTO: Tudor Iovu
Transnistria ar putea sustrage nesancţionat gaze naturale din conductele Moldovagaz FOTO: Tudor Iovu

Ministerul Economiei de la Chişinău anunţă că persistă riscul şi există posibilitatea ca Tiraspoltransgaz să sustragă nesancţionat gaze naturale ruseşti din conductele Moldovagaz, deoarece acestea se află într-o zonă necontrolată de autorităţile din dreapta Nistrului.

Potrivit unui comunicat emis, Ministerul Economiei a publicat structura datoriilor la gaze naturale ale Republicii Moldova faţă de Rusia la cererea Consiliului Marii Adunării Naţionale care a colectat şi a adresat 4 000 de petiţii în acest sens. Astfel, datoria Moldovagaz faţă de Gazprom constituia la 1 ianuarie curent circa 4,5 miliarde de dolari dintre care 90% reprezintă restanţele la achitarea pentru gazul importat al companiei din stânga Nistrului – Tiraspoltransgaz. Ministerul Economiei mai anunţă că după şapte luni datoria era de 4,85 miliarde de dolari dintre care 4,35 miliarde de dolari reprezenta suma datorată de Tiraspoltransgaz. 

„În cazul neîncheierii contractului de livrare al gazelor naturale între Moldovagaz şi Tiraspoltransgaz, persistă riscul şi există posibilitatea tehnică ca ultima să sustragă nesancţionat gaze naturale”, atenţionează autrorităţile de la Chişinău. 

Potrivit Ministerului Economiei, această problemă poate apărea ca urmare a faptului că acele conducte care asigură tranzitul gazelor ruseşti spre Balcani  sun amplasate în regiunea transnistreană, la hotarul Ucraina-Republica Moldova şi nu se află sub jurisdicţia autorităţilor din Republica Moldova.

În acelaşi timp, autorităţile de la Chişinău nu ştiu dacă gazele naturale utilizate de Centrala termoenergetică de la Cuciurgan pentru producerea energiei electrice sunt incluse în datoria autoproclamatei republici transnistrene faţă de Moldovagaz, deoarece aceasta nu se află sub controlul autorităţilor de pe malul drept al Nistrului. 

În ceea ce priveşte acordul în baza căruia gazul consumat de Transnistria este înregistrat ca datorie la Moldovagaz, Ministerul Economiei precizează că Moldovagaz livrează gaze naturale către Tiraspoltransgaz în baza contractului încheiat pentru perioada 2007-2011 de Gazprom şi Moldovagaz, precum şi a contractului Moldovagaz şi Tiraspoltransgaz, inclusiv amendamentele anuale privind extinderea acestuia. Republica Moldova şi Rusia nu vor încheia nici în acest an un acord privind livrarea gazelor naturale, fiind prelungit cel semnat în 2006. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite