Mihai Popșoi a preluat postul de ministru de Externe al Rep. Moldova. Ce i-a transmis Maia Sandu

0
Publicat:

Mihai Popșoi, noul ministru de Externe de la Chișinău, a depus jurământul în dimineața zilei de luni în cadrul unei ceremonii desfășurate în incinta Administrației Prezidențiale și în prezența premierului și a președintelui Republicii Moldova.

Noul ministru moldovean de Externe a depus jurământul la Președinție. FOTO: Deschide.md
Noul ministru moldovean de Externe a depus jurământul la Președinție. FOTO: Deschide.md

,,Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea și propășirii Republicii Moldova. Să respect Constituția și legile țării, să apar democrația , drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei”, a declarat Mihai Popșoi de la tribuna Administrației Prezidențiale de la Chișinău. 

Noul șef al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) susține că este o onoare și o responsabilitate să ocupe această funcție, afirmând că prioritățile sale în această postură sunt continuarea pașilor întreprinși în vederea integrării europene a țării. 

,,Ministerul de Externe va consolida dialogul politic atât cu țările membre, cât și cu Bruxelles, ajutând astfel ministrul responsabil de Afaceri Europene. Vom continua dialogul excelent și relațiile de parteneriat strategic cu România, vom fortifica în continuare dialogul strategic cu Statele Unite, cu Ucraina, așa cum spunea doamna președință, vom dezvolta cooperarea noastră atât pe bilaterală, cât și pe multilaterală. Trebuie să fim mult mai ambițioși, trebuie să valorificăm toate oportunitățile și toate mijloacele pe care le are diplomația noastră”, a afirmat noul ministru.

Comunicare dintre Chișinău și Kremlin

Întrebat despre care va fi poziția în comunicare cu Rusia, acesta a răspuns : „Poziția Republicii Moldova în comunicare cu Federația Rusă, ca și cu orice alt stat, este una principială, bazată pe interesul național al Republicii Moldova. Doar în baza interesului cetățenilor, în baza suveranității, independenței și unității teritoriale ale Republicii Moldova, acesta fiind fundamentul relației noastre atât cu Federația Rusă, cât și cu orice alt stat”. 

În același timp, el a ținut să amintească că Federația Rusia este unicul stat care își menține ilegal armata pe teritoriul țării sale, violând astfel statutul de neutralitate: „Va trebui să depunem eforturi susținute, așa încât să obținem acest respect al neutralității, suveranității și independenței noastre de către toți actorii internaționali”.

Maia Sandu: Relația țării cu România rămâne prioritară

Lidera de la Chișinău susține că Mihai Popșoi are o pregătire suficientă, arătându-se încrezătoare că acesta își va îndeplini profesionist atribuțiile de serviciu. 

,,Mă bucur că domnul Mihai Popșoi se alătură echipei Guvernului. Mihai Popșoi are o pregătire academică solidă și s-a remarcat printr-o activitate intensă pe platforma diplomației parlamentare. Dânsul a contribuit semnificativ la stabilirea și consolidarea relațiilor Republicii Moldova cu alte state sau cu organizații internaționale. Este cunoscut de partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova. A muncit alături de alți colegi din Guvern pentru ca să creștem încrederea partenerilor în Republica Moldova și respectiv am toată încrederea că lucrurile se vor întâmpla bine”, a afirmat Maia Sandu. 

Președintele Republicii Moldova a vorbit și despre obiectivele țării pe plan extern. ,,Obiectivele noastre pe domeniul politicii externe rămân aceleași: să ancorăm definitiv Republica Moldova în lumea liberă, să întreprindem pași decisivi pe calea integrării europene și bineînțeles să reprezentăm interesele Republicii Moldova, interesele cetățenilor noștri: fie că vorbim de cetățenii noștri care sunt în țară, fie de cetățenii noștri din diasporă. Avem mult de lucru, avem de întreprins acțiuni importante ca să pornim negocierile și pentru ca să realizăm negocierile de aderare la Uniunea Europeană și chiar dacă avem o instituție separată care se va ocupa de acest proces, rolul Ministerului Afacerilor Externe rămâne important, în special, pentru a conlucra în continuare cu statele membre ale Uniunii Europene. De asemenea, prioritară rămâne relația noastră cu România și așteptarea este să urgentăm, să continuăm să realizăm proiecte foarte importante pentru Republica Moldova în relația cu România. O altă prioritate este solidaritatea continuă față de Ucraina. Vreau să amintesc că Ucraina este țara care ne ajută să ne protejăm pacea și suntem datori să facem totul pentru ca Ucraina să reziste, pentru ca Ucraina să primească sprijin internațional în continuare”, a afirmat preşedinta Republicii Moldova.

Structura Executivului moldovean, modificată

Premierul moldovean a menționat că structura Guvernului urmează să fie modificată, schimbarea urmând să fie aprobată de Parlament: ,,Vom avea dincolo de vicepremier pe Afaceri Externe și vicepremier pe Integrare Europeană fără portofoliu care va conduce efortul nostru de integrare europeană și respectiv va conduce Biroul de Integrare Europeană. De aici încolo avem de muncit pe ambele dimensiuni după cum am spus și pe obiectivele pe care președinta Sandu le-a trasat”. 

Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului și membru al Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiunea de guvernământ din țara vecină, este noul ministru de Externe, anunțul fiind făcut miercuri de premierul Dorin Recean la scurt timp, după ce Nicu Popescu și-a anunțat demisia, susținând că are ,,nevoie de o pauză” și va continua să contribuie la aderarea țării sale la Uniunea Europeană, dar fără a preciza din ce poziție va face acest lucru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite