Medicina, luată cu asalt la admitere
0Sute de absolvenţi s-au îmbulzit ieri la uşile Universităţii de Medicină din Capitală ca să-şi depună dosarele. În schimb la Universitatea Tehnică și la Academia de Studii Economice bătea vântul în prima zi de înscriere
La ora 10.00, pe lista de la intrare erau deja înregistraţi 270 de candidaţi. Mulţi dintre ei au venit cu o zi înainte ca să-şi înscrie numele. Însoţiţi de părinţi şi sosiţi de prin diferite colţuri ale Moldovei, proaspeţii absolvenţi au făcut cozi până în stradă în faţa universităţii. Deşi admiterea va dura până la sfârşitul lunii, cei mai mulţi s-au grăbit să-şi depună dosarele din prima zi, crezând că astfel îşi vor spori şansele de a prinde un loc la buget.
„TAXELE SUNT ENORME"
Grigore şi Maria Bârcă au venit împreună cu fiica lor tocmai din Briceni, iar la 6 dimineaţă erau deja în Chişinău. „Ne-am lăsat gospodăria în grija vecinilor. Sperăm să reuşim azi să depunem actele, nu mai putem pierde o zi", ne-a spus tatăl Valeriei, care visează să-şi vadă fata doctor pediatru. Tânăra are o medie puţin peste 9 şi speră să obţină un loc la buget.
Cu acelaşi gând s-au îmbulzit şi alte câteva sute de absolvenţi, mulţi dintre ei mărturisind că nu-şi permit să înveţe cu taxă. „Dacă intru la Stomatologie, ar însemna că în cinci ani de studii ar trebui să achit în jur de 100.000 de lei. E o sumă enormă pentru familia mea", precizează Iulia Lisco, care a venit din Bălţi împreună cu unchiul ei.
La Medicină, concursul de admitere este diferit de alte instituţii. Aici se iau în calcul media examenului de absolvire, precum şi notele de la biologie, chimie şi, într-o proporţie mai mică, la limba română şi limba străină. În anul de studii 2012-2013, Universitatea de Medicină a pus la bătaie 500 de locuri la buget, 35 dintre care la Facultatea de Stomatologie, unde în fiecare an sunt depuse cele mai multe dosare.
FĂRĂ COZI LA ASEM ŞI UTM
Spre deosebire de Medicină, la Universitatea Tehnică şi la Academia de Studii Economice, bătea vântul în prima zi de înscrieri. Cei câţiva viitori studenţi care se plimbau prin curte doar testau terenul. „Vreau să fac Economie, dar nu am hotărât încă unde. Majoritatea universităţilor au această specializare, aşa că trebuie să cântăresc bine, pentru că şi taxele de studii diferă de la o instituţie la alta", explică Olga Ciumac, absolventă a unui liceu din Chişinău.
Şi la Universitatea de Stat ieri la amiază erau doar în jur de 50 de tineri. Membrii comisiei spun că de dimineaţă a fost învălmăşeală, dar se aşteaptă la un număr constant de candidaţi până la sfârşitul sesiunii. Potrivit planului de înmatriculare, în acest an la USM vor fi oferite aproximativ 2.300 de locuri, dintre care aproape jumătate cu finanţare bugetară. Cele mai multe locuri fără taxă sunt pentru facultăţile de Biologie, Chimie, Fizică şi Matematică, domenii care, de obicei, rămân neacoperite. Ca şi în anii precedenţi, fiecare aspirant la studii în ciclul I poate să indice în cererea de înscriere trei specialităţi, în ordinea preferinţelor. Candidatul va fi înmatriculat la prima opţiune din listă la care va trece concursul.
În total, Ministerul Educaţiei a oferit în acest an 20.000 de locuri în universităţi, cu 2.700 mai puţine decât anul trecut. Dintre acestea, doar 6.700 sunt cu finanţare bugetară.
CINCI SPECIALITĂŢI NOI
În acest an, la UTM şi USM vor fi studiate cinci specialităţi noi. Este vorba de Securitatea Informaţională, Ingineria Sudării, Ingineria şi Tehnologia Transportului Feroviar, Securitatea Ecologică şi Protecţia Plantelor. La noile profiluri vor fi admişi 70 de candidaţi.