Maşina cu piese de motocicletă şi cofrajele pentru construcţii de-a gata sunt „vedetele“ expoziţiei de invenţii de la Moldexpo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Bolidul“ cu propulsor de motocicletă atinge o viteză maximă de 60 de kilometri la oră FOTO Tudor Iovu
„Bolidul“ cu propulsor de motocicletă atinge o viteză maximă de 60 de kilometri la oră FOTO Tudor Iovu

Maşina cu piese de motocicletă, distilatorul ecologic, mecanismul „Rube Goldberg“ şi instalaţia care ridică blocuri peste noapte sunt doar câteva dintre inovaţiile prezentate, ieri, la Infoinvent.

Cum poţi deschide două uşi cu o bilă situată la un metru înălţime? Mingea miniaturală e şutată de un fotbalist-jucărie pe-un tub circular, apoi trece printr-o spirală, pică pe o trambulină care-o propulsează direct pe o plută, care se deplasează pe apă, din inerţie, ajunge într-un resort, ţâşneşte prin faţa unor morişti eoliene de jucărie, care se activează ca din senin, iar apoi deblochează uşile de la linia de finiş. Toată această inginerie, denumită maşina Rube Goldberg, a fost prezentată de patru studenţi la Universitatea Tehnică a Moldovei, în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a expoziţiei Infoinvent, inaugurată ieri la Moldexpo.

„Maşina Rube Goldberg execută o operaţie simplă prin cele mai dificile şi mai ingenioase metode. Tot parcursul durează aproape două minute“, ne explică Sergiu Baltă, unul dintre studenţii care au stat mai bine de-o lună să pună la punct instalaţia.

Urmează standul specialiştilor în vehicule, de la UTM, unde sunt prezentate două invenţii: un cvadriciclu cu pedale şi şasiul unei maşini sport, asamblat în garaj. „Acest vehicul are un motor de motocicletă şi poate lua virajele în viteză. Merge cu 60 km/h. Până în mai va fi gata şi un motor electric“, ne spune Sergiu Ţopa, în ultimul an la UTM. „Pregătim câte un motor electric pe roţile din faţă, dar direcţia va fi ca de bicicletă“, susţine şi profesorul său, Ilie Manole, arătându-ne şi bicicleta-unicat.

Infoinvent Tudor Iovu

Ultimul răcnet în materie de construcţii moldoveneşti: cofraje modulare pentru blocuri FOTO Tudor Iovu

Cum treci de standurile studenţeşti, ajungi în spaţiul rezervat seniorilor. Un timişorean a adus la Infoinvent un distilator care funcţionează automat, cu energie solară, şi un aparat care evacuează gazele periculoase generate în casă de instalaţiile de încălzire defecte. „Ultimul sistem are un senzor cu care detectează gazele metane din interiorul locuinţelor. Cum s-a activat senzorul, gazele nocive sunt eliminate în câteva secunde. Gestionez firmă de instalaţii şi aveam emoţii, fiindcă oamenii mei intrau în locuinţe, la avarii, expunându-se la riscuri letale“, ne explică Remi Rădulescu invenţia cu senzor, pompă şi furtun lung de doi metri.

Zece etaje în zece zile

Pentru specialiştii în construcţii, cea mai atractivă invenţie prezentată la Moldexpo este cofrajul modular. Disponibil deocamdată doar sub forma unei machete, acesta permite, teoretic, turnarea betonului astfel încât clădirea să fie gata rapid. „Instalaţia e montată pe toată suprafaţa fundaţiei, în zece zile. Apoi, la un bloc de zece etaje, construim câte un nivel pe zi. Cel mai mare avantaj e că panourile care susţin cofrajele sunt acţionate hidraulic, ceea ce ne permite să ridicăm un bloc cu 20 de oameni, în loc de 80-100 de muncitori“, îşi prezintă inginerul Andrei Furdui inovaţia.

În acest an, la Infoinvent sunt prezentate peste 450 de invenţii din şase ţări. „Avem participanţi din Italia şi din China, care au venit cu programe informatice pentru agricultură şi pentru industria auto. Până pe 22 noiembrie, oamenii pot vedea aici tehnologii deosebite în construcţii, dar şi creaţii ale meşteşugarilor populari. Cele mai bune invenţii vor fi desemnate şi premiate de un juriu condus de preşedintele Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, Jean-Luc Vincent“, susţine Alina Fodea, specialist în marketing la Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite