Marea Britanie a sancționat o rețea din Republica Moldova operată de Ilan Șor, acuzată de interferențe electorale
0Marea Britanie a sancționat miercuri, 2 aprilie, o rețea pe care a prezentat-o drept pro-rusă din Republica Moldova, acuzată că a încercat să destabilizeze democrația din țara de peste Prut.

Reuters amintește că Republica Moldova a făcut parte din Uniunea Sovietică, însă legăturile cu Moscova s-au deteriorat, întrucât Chișinăul depune eforturi pentru a se integra în UE.
Guvernul de la Chișinău a acuzat Rusia că încearcă să distrugă legitimitatea alegerilor prezidențiale, câștigate de Maia Sandu, cu 55.33% din voturi, precum și referendumul de la 20 octombrie 2024 privind obiectivul aderării la UE, iar Moscova a negat aceste acuzații.
Sancțiunile anunțate de Marea Britanie vizează organizaţia neguvernamentală Evrazia, cu sediul în Rusia, impunând îngheţarea activelor acesteia şi interdicţii de călătorie grupului, fondatoarei sale Nelli Parutenco şi unei membre a conducerii acestuia, Natalia Parasca.
Ministrul de externe britanic David Lammy a asigurat că Marea Britanie nu va ignora încercările de a submina democraţia în ţările pe care le consideră prietene şi partenere.
„Când banii murdari curg liber, acest lucru erodează încrederea publicului, destabilizează economiile şi le permite actorilor maligni să submineze statul de drept. Prin combaterea directă a acestor ameninţări, apărăm fundamentele guvernării democratice - instituţii în care cetăţenii pot avea încredere şi care îi responsabilizează pe cei aflaţi la putere", a declarat Lammy
Potrivit MAE britanic, rețeaua Evrazia este operată de Ilan Șor care locuieşte în Rusia şi care a fost sancţionat de Marea Britanie în 2022 în temeiul reglementărilor anticorupţie. Evrazia a fost sancţionată de UE în octombrie.
În luna aprilie a anului 2023, Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „Frauda Bancară”. Pedeapsa a fost pronunțată de magistrații Curții de Apel Chișinău după ce, în prima instanță, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare.
Pe lângă executarea pedepsei într-un penitenciar de tip închis, acesta trebuie să restituie peste 5,2 miliarde de lei și nu va putea activa timp de cinci ani în sistemul bancar.
Aceste sancțiuni fac parte dintr-o campanie britanică mai amplă împotriva corupţiei, pe care miniştrii o consideră crucială pentru securitatea naţională şi care a vizat de asemenea Guatemala şi Georgia.
Marea Britanie i-a sancţionat pe liderii aşa-zisului „lan judiciar" din Georgia, pe care l-a descris drept „un grup de judecători care fac politică de partid şi care abuzează de poziţia lor pentru a influenţa deciziile instanţelor şi a submina statul de drept", în beneficiul partidului Visul Georgian; în ultimii ani, Visul Georgian a reprimat opoziţia şi a reorientat fosta republică sovietică înspre Rusia.
Sancţiunile din Guatemala au vizat oficiali care ar fi încercat să submineze reformele anticorupţie ale preşedintelui Bernardo Arevalo.