Maia Sandu, despre metodele pe care se teme că le va folosi Rusia să influenţeze alegerile parlamentare din Moldova

0
Publicat:

Preşedinta Maia Sandu, a vorbit despre metodele pe care se teme că le va folosi Rusia pentru a influenţa alegerile parlamentare care se vor organiza în acest an în Republica Moldova, ţinuând cont de problemele întâmpinate anul trecut la referendum şi pentru alegerea preşedintelui.

Maia se teme de influenţa rusească în alegerile parlamentare. Foto: Preşedinţia md
Maia se teme de influenţa rusească în alegerile parlamentare. Foto: Preşedinţia md

Republica Moldova se confruntă cu riscuri semnificative de interferență din partea Rusiei înaintea alegerilor parlamentare programate pentru toamnă. Potrivit președintei Maia Sandu, Kremlinul ar putea încerca să destabilizeze situația prin finanțarea ilegală a partidelor, organizarea de proteste plătite și atacuri cibernetice. Declarațiile au fost făcute luni seara, în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova.

Șefa statului a subliniat că cetățenii Moldovei trebuie să își decidă singuri viitorul, fără influențe din exterior, și a avertizat că cei care vor încerca să cumpere sau să vândă voturi vor fi sancționați. Totodată, instituțiile statului sunt pregătite să prevină tentativele de fraudă electorală.

Ea a atras atenția asupra metodelor prin care se încearcă influențarea scrutinului și a menționat că autoritățile sunt pregătite să contracareze aceste acțiuni.

„Acum sunt multe dimensiuni pe care acţionăm şi am discutat la Consiliul Suprem de Securitate de câteva ori despre acţiunile pe care le întreprind instituţiile. Acţiunile de combatere a corupţiei politice în general, pentru că cineva aduce aceşti bani în ţară, cineva organizează aceste reţele prin care se corup alegătorii. Este vorba despre sancţionarea oamenilor care şi-au vândut votul, şi aici sunt instituţii care se fac responsabile şi trebuie să acţioneze, dar cel mai important este să fie sancţionaţi cei care organizează aceste lucruri, de asta e nevoie ca judecătorii şi procurorii să-şi facă treaba bine”, a spus preşedinta, citată de Agerpres.

Deși legea interzice finanțarea externă a partidelor, președinta a avertizat că, pe măsură ce alegerile se apropie, ar putea fi încercate metode mai sofisticate de introducere a fondurilor ilicite.

În ceea ce privește implicarea preoților în campania electorală, Maia Sandu a subliniat că aceștia trebuie să respecte legea și să nu devină instrumente ale influențelor străine.

„Preoţii trebuie să ştie că sunt cetăţeni ai acestei ţări şi au aceleaşi responsabilităţi ca şi ceilalţi cetăţeni, iar dacă îndeplinesc ordine venite din afară înseamnă că încalcă legea şi trebuie să fie sancţionaţi. Ar trebui să conştientizeze că slujesc în această ţară şi ar trebui să respecte şi ţara şi legile ei”, i-a avertizat Maia Sandu pe oamenii bisericii.

Declaraţiile preşedintei din Moldova vin în contextul în care alegerile prezidențiale din 2024 şi referendumul pentru aderarea la UE au fost marcate de numeroase încercări de influență străină și de corupere a alegătorilor, conform constatărilor autorităților și observatorilor internaționali.

Guvernul de la Chișinău a raportat multiple cazuri de amestec extern în procesul electoral, inclusiv prin campanii de dezinformare și finanțări obscure din partea grupării conduse de oligarhul fugar Ilan Șor, menite să favorizeze anumiți candidați.

În plus, autoritățile au semnalat că, începând cu septembrie 2022, din Federația Rusă au fost transferate în Republica Moldova sume masive de bani ilegali, inițial prin contrabandă și criptomonede, iar ulterior printr-o bancă rusă aflată sub sancțiuni internaționale.

Conform ultimelor date furnizate de Inspectoratul General al Poliției, peste 300.000 de alegători moldoveni ar fi fost ținta unor tentative de corupere la alegerile prezidențiale și la referendumul pro-UE din anul precedent.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite