Maia Sandu: Pentru moment nu există pericole iminente pentru Republica Moldova

0
Publicat:

Președinta Republicii Moldova afirmă că asupra țării sale, la hotarul căreia este război, nu planează în acest moment pericole iminente, datorită curajului armatei ucrainene. Dar moldovenii trebuie să fie uniți în continuare și să nu permită destabilizarea statului de către forțe susținute de Rusia.

Maia Sandu afirmă că nu există pericole iminente pentru Rep. Moldova. FOTO: Facebook.com/ Maia Sandu
Maia Sandu afirmă că nu există pericole iminente pentru Rep. Moldova. FOTO: Facebook.com/ Maia Sandu

,,Noi trebuie să analizăm toate scenariile și avem soluții pentru toate scenariile, dar pentru moment este important să spunem că nu există pericole iminente pentru Republica Moldova, datorită curajului armatei ucrainene. Astăzi, putem spune că pericolul este mai departe de noi decât era acum șase luni”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni difuzată de postul public de televiziune din țara vecină.  

Președinta Republicii Moldova a menționat, însă, că statul este expus în prezent riscurilor de destabilizare din partea forțelor corupte susținute de Kremlin.

„Războiul de la hotarul nostru presupune riscuri pentru toată regiunea și mai ales pentru noi, o țară, cum spuneam, la hotar cu Ucraina. Dar în continuare trebuie să fim uniți, solidari, să muncim împreună, să nu permitem destabilizarea țării, pentru că sunt forțe corupte susținute de Federația Rusă care vor să deturneze parcursul european al Republicii Moldova. Trebuie să conștientizăm aceste riscuri și să nu le permitem acestor forțe corupte și străine intereselor țării noastre să nu atragă Republica Moldova în război”, a punctat șefa statului moldovean. 

În data de 19 decembrie, șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a spus că Rusia ar putea încerca în 2023 o invazie a Republicii Moldova, în încercarea de a crea un coridor spre regiunea transnistreană.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a menționat șeful SIS, Alexandru Musteața, pentru TVR Moldova.

Totuși, el a accentuat că punerea în aplicare a acestor scenarii depinde de evoluțiile războiului din Ucraina. La scurt timp, Serviciul de Informații și Securitate a venit cu precizări. „În contextul declarațiilor dl Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”, au precizat reprezentanții SIS.

Ulterior, liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a precizat că România nu are astfel de informații. Iar șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a subliniat că „vedem Rusia în defensivă”, nu în ofensivă, precizând că nu vede un pericol, în momentul de față, în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite