Maia Sandu: Moldova plătește pentru gaze un preț de șapte ori mai mare decât cel de anul trecut

0
Publicat:

Războiul din Ucraina a provocat o criză energetică ce afectează considerabil Republica Moldova. Țara trebuie să achite un preț pentru gaze de șapte ori mai mare decât cel de anul trecut, iar populația statului suportă cheltuieli extrem de ridicate, susține Maia Sandu.

Maia Sandu a prezentat consecințele războiului asupra Republicii Moldova. Foto: Profimedia
Maia Sandu a prezentat consecințele războiului asupra Republicii Moldova. Foto: Profimedia

,, Războiul a provocat o criză de energie, iar asta afectează Moldova. Din cauza războiului, avem o inflație mare, iar astăzi, Moldova plătește pentru gaze un preț de șapte ori mai mare decât cel de anul trecut. De asemenea, plătim mai mult și pentru electricitate. Moldova nu este o țară bogată or, asta înseamnă că, pentru bugetul populației, cheltuielile pentru anergie și pentru alimente sunt foarte ridicate”, a declarat președintele Maia Sandu, în cadrul unui interviu oferit publicației The Washington Post, preluat de Rador.

În acest context, Maia Sandu a declarat că Guvernul de la Chișinău ,,va încerca să acorde compensații celor cu venituri mici. Guvernul dispune de unele rezerve (de gaze), dar ele nu sunt suficiente ca să dureze prea multă vreme”.

Alte probleme sunt aprovizionarea cu gaze naturale a populației Republicii Moldova, dar și prețul. pe care nu știe dacă va putea să-l achite.

,,Pentru luna asta, e asigurată. Vom vedea cum stau lucrurile în următoarele câteva luni. Problema este prețul. Mai sunt încă gaze pe piață, dar prețul e foarte mare. Prețurile sunt de 10 ori mai mari decât anul trecut. Înainte, Gazpromul ne furniza 100% din gaze. Mai putem încă achiziționa gaze de pe piața românească, dar întrebarea care se pune este dacă ne vom putea permite asemenea prețuri”, a mai precizat Maia Sandu.

Din data de 1 octombrie, prețul de achiziție al gazelor naturale livrate de Gazprom constituie 1031 de dolari pentru mia de metri cubi sau cu aproape 850 de dolari mai puțin față de luna septembrie. Chiar și așa, tariful nu a fost redus, iar moldovenii achită în jur de 30 de lei moldovenești sau echivalentul a aproape 8 roni pentru un metru cub de gaz.

Țara se confruntă cu mai multe probleme legate de încălzire, în condițiiile în care Gazprom a anunțat că ar putea lăsa statul fără gaze naturale, dacă țara nu va plăti până în data de 20 octombrie facturile. Concernul rus amenință și că va rezilia contractul cu Republica Moldova, sub pretextul unei datorii.

De la 1 octombrie, Gazprom a redus cantitatea de gaze livrată în Republica Moldova cu 30% din cauza „unei probleme tehnice", nerespectând prevederile contractului. Potrivit reprezentanţilor Executivului din ţara vecină, motivul invocat de Gazprom nu este unul argumentat. Astfel, autorităţile de la Chişinău vor stoca gaze în România şi Ucraina, ca să fac faţă situaţiilor neprevăzute.

Gazprom a amenințat și anterior, că ar putea sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova, pentru că auditul datoriei MoldovaGaz, care potrivit gigantului rus, constituie 700 de milioane de dolari, nu este gata.

La sfârșitul verii, termenul de realizare a auditului a fost extins, iar conducerea Guvernului de la Chișinău a anunțat că au fost selectate două companii internaționale pentru procesul de auditare, dar rezultatul va fi cunoscut în jumătate de an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite