Liderul separatist de la Tiraspol mulțumește Chișinăului pentru reluarea livrărilor de gaze către Transnistria

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a mulțumit Chișinăului pentru reluarea livrărilor de gaze către Transnistria, acestea fiind aduse în a treia zi în care regiunea separatistă dispune de resurse energetice achiziționate din România și Bulgaria.

Liderul separatist a adus mulțumiri Chișinăului pentru suport. FOTO: Telegram.com
Liderul separatist a adus mulțumiri Chișinăului pentru suport. FOTO: Telegram.com

Vadim Krasnoselski a subliniat că regiunea separatistă a utilizat gazul pe care l-a păstrat pe malul drept al Nistrului, odată cu începerea crizei energetice.

„Acești 13 milioane de metri cubi de gaz, pe care i-am economisit, a fost gazul nostru (...). Iar Moldovagaz l-a furnizat, motiv pentru care nu putem decât să le mulțumim. Mulțumim, pentru că fără acest gaz, probabil că fi fost extrem de dificil (...) Fără acest gaz, ar fi fost dificil să restabilim aprovizionarea cu gaz, proces ce ar fi durat două-trei luni. Așadar, mulțumim colegilor moldoveni, care au înțeles acest lucru și nu au permis, să spunem așa, golirea conductei”, a afirmat liderul separatist. 

În același timp, el a mulțumit malului drept al Nistrului pentru împrumutul a trei milioane de metri cubi de gaz.

„Există atât înțelegere, cât și cuvinte de recunoștință, inclusiv pentru specialiștii moldoveni, care au înțeles complexitatea sistemului de transport al gazelor”, a adăugat Vadim Kransnoselski. 

De asemenea, Vadim Krasnoselski a adus mulțumiri conducerii Republicii Moldova pentru că a convocat în data de 1 februarie ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), în timpul acesteia fiind luată decizia de a furniza gazul regiunii separatiste.

„După decizia comisiei, undeva după prânz, gazul a început să circule prin conductă și, desigur, a ajuns în sistemul nostru. De aceea, celor care au participat la acest proces din partea conducerii moldovenești, vreau să le spun mulțumesc”, a conchis acesta. 

Mulțumiri președintei CE

Însă, în ziua convocării membrilor CSE în ședință, liderul separatist a adus mulțumiri doar președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

,,Stimată Ursula von der Leyen, în numele meu personal și al întregii Transnistrii, vă exprim recunoștința dumneavoastră și colegilor dumneavoastră pentru sprijinul și rapiditatea cu care ați acționat. Ședința comisiei moldovenești pentru situații de urgență a avut loc. Decizia privind furnizarea gazului umanitar european către republica noastră a fost luată. Se discută detaliile tehnice. Acest lucru a devenit posibil datorită implicării dumneavoastră. Vă mulțumesc”, a scris acesta pe canalul său de Telegram. 

În perioada 1-3 februarie, Chișinăul, prin intermediul companiei Energocom, a livrat în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria aceste cantități de resurse energetice:

,,Pe 1 februarie - 450 mii metri cubi

 pe 2 februarie 2,7 milioane metri cubi

 pe 3 februarie 2,575 milioane metri cubi”, au anunțat responsabilii Ministerului moldovean al Energiei, subliniind că ,,gazele destinate regiunii transnistrene au fost achiziționate de la bursele din România și Bulgaria, transportate pe coridorul transbalcanic și pe gazoductul Iași-Ungheni”.

Sprijin considerabil din partea UE

Guvernul moldovean și Comisia Europeană au semnat vineri contractul privind sprijinul de 64 de milioane de euro, printre care 20 de milioane sunt folosite pentru achiziționarea gazelor destinate regiunii separatiste Transnistria, care a rămas fără resurse energetice de la începutul acestui an.

Potrivit șefului Cabinetului de miniștri de la Chișinău, Dorin Recean, cele 64 de milioane de euro vor fi folosite pentru ambele maluri ale Nistrului. 

,,30 de milioane de euro vor fi folosiți pentru a cumpăra gaz și energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului. Respectiv, 20 de milioane Euro vor merge pentru achiziționarea gazelor naturale ca ajutor umanitar destinat regiunii transnistrene a Republicii Moldova, iar 10 milioane Euro pentru achiziționarea energiei electrice pentru necesitățile malului drept al Nistrului. Alte 34 de milioane de euro vor veni ca suport bugetar Uniunea Europeană salvează din nou Republica Moldova”, a scris Dorin Recean pe pagina sa de Facebook.

Oficialul moldovean a evidențiat că aceste surse financiare vor ajuta țara sa scape de șantajul energetic din partea Kremlinului. 

,,Asta înseamnă solidaritate europeană. În timp ce Rusia lasă oameni în frig și întuneric, Europa vine cu bani și un suport concret și direct pentru a scăpa o dată și pentru totdeauna de acest șantaj energetic”, a punctat Dorin Recean. 

În data de 27 ianuarie, șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean, a anunțat că UE oferă un pachet de sprijin, iar Comisia Europeană a precizat că acesta este oferit în contextul în care regiunea transnistriană ,,trece printr-o criză energetică severă”.

„În mijlocul iernii, mai mult de 350.000 de locuitori ai regiunii Transnistrene sunt lăsați în întuneric și frig, deoarece Rusia a decis să oprească livrările de gaze. Nu putem accepta ca oamenii din continentul nostru să nu aibă acces la cele mai elementare servicii. Dar vremurile grele scot la iveală adevărații prieteni. De aceea, azi oferim un colac de salvare. Vom livra gaze locuitorilor din Transnistria și vom restabili accesul lor la electricitate și încălzire”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Lăsată fără gaze de Kremlin

Transnistria, regiune separatistă care a ieșit de sub jurisdicția Chișinăului la începutul anilor '90, a rămas fără gaze rusești de la 1 ianuarie 2025, după refuzul Kievului de a prelungi contractul de tranzit al resurselor energetice către Europa, precum și refuzul Gazpromului, companie controlată de Kremlin, de a-și onora obligațiile contractuale și de a livra gaz, invocând o pretinsă datorie a Moldovagaz, neconfirmată de un audit internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova.  

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite