O companie ungară va aproviziona cu gaze regiunea separatistă Transnistria

0
Publicat:

Compania ungară MET International AG a început să rezerveze capacitățile gazoductului transbalcanic, cel mai probabil pentru livrări de gaz către regiunea separatistă Transnistria, rămasă fără gaze rusești de la începutul acestui an, potrivit publicației ruse „Kommersant”.

Un trader ungar ar fi făcut rezervări de gaz pentru Transnistria. FOTO: Shutterstock
Un trader ungar ar fi făcut rezervări de gaz pentru Transnistria. FOTO: Shutterstock

Conform surselor citate de publicație, livrările de gaz, de până la 5 milioane de metri cubi pe zi, ar putea începe pe 1 februarie, capacitățile fiind rezervate pentru o lună întreagă.

Sursele au mai precizat că structurile deținute de compania ungară au rezervat capacitățile gazoductului transbalcanic pentru întreaga lună februarie, la punctele de intrare Isaccea-Orlovka la granița dintre România și Ucraina, precum și la punctul de intrare Ungheni, la granița dintre România și Republica Moldova.

În data de 27 ianuarie, Chișinăul a anunțat că va furniza regiunii transnistrene 3 milioane de metri cubi de gaz, iar banii pentru acest lucru vor veni din partea Comisiei Europene. Ulterior, „Moldovagaz” și „Tiraspoltransgaz” au semnat un contract în acest sens.

Tot luni, Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova un pachet de sprijin pentru depășirea crizei energetice, care vizează trei elemente, printre care un grant de 30 de milioane de euro pentru procurarea gazului necesar căldurii și electricității în regiunea separatistă Transnistria și pentru furnizarea curentului electric la un preț accesibil pentru Chișinău.

Iar a doua zi, 28 ianuarie, regimul de la Tiraspol a anunțat că Rusia va acorda regiunii separatiste pro-ruse un credit pentru plata gazului pe care Transnistria îl va începe să-l primească din Europa.

Aprecierea Tiraspolului

Tot miercuri, Tiraspolul a apreciat miercuri soluția Chișinăului și UE în contextul crizei energetice, în aceeași zi având o ședință online cu participarea, inclusiv a specialiștilor de pe ambele maluri ale Nistrului, reprezentanților Delegației UE în Republica Moldova și Comisiei Europene.

,,În contextul suportului oferit de Uniunea Europeană (UE), Chișinăul a propus Tiraspolului opțiuni fiabile de depășire a crizei energetice, agrearea și punerea în aplicare a unor mecanisme alternative de furnizare a resurselor energetice în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Pentru derularea eficientă a acestor procese este necesară prezentarea de către Tiraspol a unor detalii tehnice și date statistice dezagregate pe categorii, legate de consumul de energie electrică și gaz în regiune. Chișinăul a accentuat necesitatea de a găsi un mecanism care să asigure că gazul care va fi cumpărat în cadrul suportului oferit de Uniunea Europeană să acopere în primul rând necesitățile consumatorilor casnici, a spitalelor, școlilor și altor centre sociale din regiune”, au informat reprezentanții Biroului politici de reintegrare.

Angajații structurii din cadrul Guvernului Republicii Moldova au mai subliniat că ,,dialogul pe aspecte tehnice va continua în formatul specialiștilor din cadrul întreprinderilor electroenergetice”.

Solicitarea liderului separatist

Ulterior, liderul separatist Vadim Krasnoselski a venit cu o solicitare către reprezentanții Uniunii Europene, cerând că Uniunea să intervină pentru a asigura implementarea corectă a ajutorului umanitar și să împartă resursele între Tiraspol și Chișinău pentru a evita speculațiile.

,,Mă adresez președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și ambasadorului UE în Republica Moldova, Janis Mazeikis. Am primit cu recunoștință vestea că comunitatea europeană este pregătită să ofere ajutor real pentru a depăși criza energetică. Oamenii au nevoie de lumină și căldură. Nu permiteți ca reprezentanții Moldovei să distorsioneze și să dilueze inițiativa dumneavoastră umanitară. Vă rugăm să luați măsuri pentru implementarea practică a acestei ajutoare, așa cum ați numit-o „urgentă” pentru Transnistria. Timpul nu mai este măsurat în zile, ci în ore. Vom fi recunoscători dacă, în termenii stabiliți de dumneavoastră, căldura și electricitatea vor ajunge la cetățenii din Transnistria. În plus, pentru a evita speculațiile suplimentare cu privire la alocarea ajutorului de urgență, propun Comisiei Europene să împartă singură resursele care sunt destinate direct Transnistriei și cele care sunt destinate Moldovei”, a punctat acesta pe canalul său de Telegram.

Transnistria, regiune separatistă care a ieșit de sub jurisdicția Chișinăului la începutul anilor '90, a rămas fără gaze rusești de la 1 ianuarie 2025, după refuzul Kievului de a prelungi contractul de tranzit al resurselor energetice către Europa, precum și refuzul Gazpromului, companie controlată de Kremlin, de a-și onora obligațiile contractuale și de a livra gaz, invocând o pretinsă datorie a Moldovagaz, neconfirmată de un audit internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova.

Astfel, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care producea energie electrică pentru Transnistria, precum și o mare parte a curentului electric folosit de zonele din Republica Moldova aflate sub controlul Guvernului de la Chișinău, funcționează acum pe cărbune, rezervele acesteia fiind limitate și estimate până în data de 17 februarie, potrivit liderului separatist Vadim Krasnoselski.

Ca urmare, zeci de mii de oameni din regiunea separatistă pro-rusă nu au căldură, iar gaze au numai pentru gătit și dispun parțial de energie electrică, iar Chișinăul importă o mare parte din curentul electric la un preț mai mare față de cel achiziționat din Transnistria, ceea ce a dus la dublarea tarifului acestuia. 

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite