Liderul platformei Acţiunea 2012 nu a putut intra azi dimineaţă în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, nu a putut intra azi dimineaţă pe teritoriul Republicii Moldova, fiindu-i interzisă trecerea frontierei. Deocamdată, nu se cunosc motivele care au stat la baza acestei decizii, dar potrivit lui Simion, Poliţia de frontieră l-ar fi informat că ar fi fost „semnalat inadmisibil în sistemele informaţionale automatizate naţionale”.

„Ajuns în vama Albiţa-Leuşeni, am fost scos din autocarul de linie cu care mergeam la Chişinău şi preluat de un poliţist de frontieră care mi-a comunicat tăios: nu aveţi voie să intraţi pe teritoriul Republicii Moldova, întoarceţi-vă!”, scrie George Simion într-un articol pe blogul de pe adevărul.ro.

El mai scrie că venea de la Bucureşti, iar la Chişinău urma să organizeze un eveniment pentru 30 de jurnalişti din România şi 30 din Republica Moldova, care e programat pentru luna ianuarie. Activistul mai crede că interdicţia de a intra pe teritoriul Republicii Moldova i-a fost impusă din cauza mai multor critici pe care le-a adus la adresa politicienilor de la Chişinău. „Înainte şi după alegerile din 30 noiembrie din Republica Moldova am criticat, personal şi în numele organizaţiei pe care o reprezint, politicienii de la Chişinău, inclusiv pe acei care dau impresia la Bucureşti că sunt de orientare „europeană". Ceea ce prevedeam de multă vreme, s-a adeverit: puterea de la Chişinău urăşte tot ce-i românesc şi gândul unei viitoare Uniri, benefice pentru populaţia de acolo, îi înspăimântă”.

Poliţia de frontieră a confirmat decizia de interdicţie aplicată lui Simion, dar nu a precizat când a fost emisă aceasta şi până când e valabilă. Potrivit Poliţiei de frontieră, decizia argumentată o poate solicita doar persoana căreia i-a fost aplicată interdicţia şi tot aceasta poate contesta decizia în instanţa de judecată.

În acelaşi timp, potrivit lui George Simion, poliţistul de frontieră l-ar fi informat azi dimineaţă că „interdicţia este în vigoare pe calculatoarele lor până pe 20 decembrie 2014”.

Întrebat de Adevărul dacă va contesta decizia privind refuzul de intrare pe teritoriul RM, George Simion a răspuns că singura contestaţie pe care o poate face este să apeleze la organismele internaţionale. „Este o bătaie de joc. Singura formă de luptă este să mă adresez autorităţilor României să mă apere în acest caz. Ce mi s-a întâmplat astăzi, li se întâmplă moldovenilor în fiecare zi. Republica Moldova are nişte tratate cu România şi cu autorităţile europene, este obligată să ne respecte anumite drepturi. Singura contestaţie pe care o pot face este la organismele europene. Nu cred că justiţia de la Chişinău îmi poate da dreptate”, a explicat George Simion. Activistul susţine că se va întoarce în R. Moldova: „O să fim mereu alături de oamenii de aici. Considerăm această ţară ca şi o a doua casă”, a conchis acesta.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite