Liber la importat tractoare vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultura Moldovei duce lipsă de tractoaremoderne FOTO: TUDOR IOVU
Agricultura Moldovei duce lipsă de tractoaremoderne FOTO: TUDOR IOVU

Începând cu anul 2014, va fi posibil importul de tractoare de până la 20 de ani, pentru necesităţile agriculturii.

Autorităţile vor să permită din 2014 importul tractoarelor mai vechi pentru necesităţile agriculturii. Astfel, dacă până în prezent puteau fi aduse în ţară tractoare de până la 12 ani, de la 1 ianuarie vechimea admisibilă va fi de până la 20 de ani. Modificările se conţin în politica bugetar-fiscală pentru anul viitor.

Importatorii de tractoare noi critică documentul şi susţin că astfel Republica Moldova va fi transformată într-un cimitir de fiare vechi. „Şi un tractor de 12 ani e vechi, dar vă daţi seama cât de «performant» e unul de 20 de ani! Pentru tehnică atât de veche va fi dificil de găsit piese de schimb“, a comentat un reprezentant al Departamentului de vânzări al companiei Agropiese TGR.

VA STIMULA MECANIZAREA AGRICULTURII

Economistul Viorel Chivriga consideră că intenţia ar putea fi una bună. „În primul rând, fermierii moldoveni vor avea astfel acces la tehnică agricolă ieftină. De exemplu, proprietarii de terenuri agricole cu suprafaţa de 1-5 hectare. Se ştie doar că mulţi agricultori încă mai folosesc maşini şi utilaje vechi de 30-40 de ani, iar unii lucrează pământul cu plugul tras de cai“, a menţionat expertul.

În opinia lui Viorel Chivriga, modificarea propusă în politica bugetar-fiscală pentru importul de tractoare ar putea favoriza creşterea concurenţei pe piaţa serviciilor agricole. „Va fi mai multă tehnică şi astfel ar putea să scadă preţurile la servicii“, e de părere economistul. Viorel Chivriga atrage atenţia însă asupra faptului că totul depinde de unde vor fi importate tractoarele: „Dacă din Vest, atunci e un lucru benefic, dar dacă vor fi aduse din Est, atunci putem spune că ţara noastră se va transforma într-un soi de groapă de gunoi a tehnicii agricole din spaţiul CSI“.

JAPONIA NE DĂ BANI PENTRU TRACTOARE

Potrivit expertului, în cazul în care proiectul va fi adoptat, autorităţile vor trebui să-şi revizuiască şi programele de dotare a agriculturii cu tehnică. În prezent, cel mai mare exportator de tractoare în Republica Moldova este Uzina din Minsk (UTM), de unde anual sunt livrate 600-800 de unităţi de tehnică, majoritatea prin programul moldo-japonez 2KR. A existat şi un proiect de asamblare în ţara noastră a tractoarelor de model „Belarus-921“. Până în anul 2005, şi în Republica Moldova se produceau tractoare la uzina Tracom. Producţia a fost sistată din cauza cererii scăzute şi a costurilor mari.

33.283 de tractoare sunt înregistrate în prezent în Republica Moldova. Majoritatea sunt produse în Belarus şi au o vechime de peste 20 de ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite