La săniuş pe cea mai tare pârtie din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Odată ajunşi pe pârtie, copiii nu mai vor să plece acasă. Foto: Dumitru Goncear
Odată ajunşi pe pârtie, copiii nu mai vor să plece acasă. Foto: Dumitru Goncear

Nu e neapărat nevoie să mergi la munte ca să te dai cu schiurile sau cu săniuţa. La doi paşi de Chişinău am descoperit un loc unde poţi încerca senzaţii fantastice în orice anotimp. Iarna însă plăcerea e de nedescris.

Pârtia de tubing se află doar la cinci kilometri de Chişinău, pe drumul spre Hânceşti, lângă lacul Dănceni. Dacă treci pe alături, e greu să rezişti şi să nu te alături celor cărora le place să se odihnească sănătos.

Am sărit şi noi pe săniuţe. Ţi se pare că zbori prin coridorul special amenajat, care nu permite ca sania să se răstoarne şi te ajută să ajungi cu bine la finiş.

Amatorii de viteză mare pot alege prima pârtie, aflată în pantă mai înclinată. Pe a doua aluneci mai lent, dar ţi se ridică şi aici adrenalina când treci prin cele patru cotituri. În zilele de odihnă, în vale te poţi încălzi cu un pahar de vin fiert, ceai sau ţuică.

„Nu sunt prima dată pe această pârtie. Copiii sunt încântaţi, iar eu liniştită că ei sunt în siguranţă. E foarte distractiv“, a spus entuziasmată Ecaterina, una din clientele parcului de distracţii.

Proprietarul locului de agrement, Mircea Istrati, a avut grijă ca să putem urca repede dealul şi s-o luăm de la capăt, montând un teleferic, cu ajutorul căruia suntem traşi înapoi, fără să mişcăm măcar un muşchi.

Distracţiile durează până seara târziu, când pleacă ultimul client. De jur împrejur sunt proiectoare, ce îţi dau senzaţia că e zi chiar şi atunci când afară e beznă.

Distracţie în orice anotimp

Apropo, dacă veţi avea de gând să încercaţi zorbingul, ar fi bine să lăsaţi vinul şi ţuica fiartă pe mai târziu. Amatorii de senzaţii tari intră într-o sferă mare, cu diametrul de 3,8 metri. Sunt legaţi strâns cu mai multe centuri de siguranţă şi sferei i se dă drumul la vale, rostogolindu-se. Când vine momentul să cobori ţi se pare că ţi se duce pământul de sub picioare.

„Nu m-am gândit că zorbingul va fi atât de solicitat. Tinerii sunt înebuniţi după astfel de distracţii“, spune mulţumit Mircea Istrati.

Săniuşul poate fi practicat şi în timpul verii. „Când mă duceam la odihnă peste hotare, nu înţelegeam cum e posibil ca oamenii să se dea cu săniuţa vara. L-am întrebat pe un austriac, proprietarul bazei de odihnă unde mă aflam, care e secretul. Nu a vrut să-mi spună. Am căutat pe internet şi am găsit cum se procedează“, îşi aminteşte Mircea Istrati.

Până la urmă a reuşit ca şi în Republica Moldova, indiferent de anotimp, săniuţele să lunece la fel de plăcut pe un covor artificial uns cu un lichid special. Evident, dacă în jur totul e alb, plăcerea este şi mai mare.

Distrându-te pe pârtie nici prin cap nu-ţi poate trece că înainte aici a fost o văgăună adâncă de 11 metri, care a fost astupată cu deşeuri din construcţie. Proprietarului i-au trebuit mai mult de doi ani ca să amenajeze acest loc.

A învăţat din propriile greşeli

Mircea Istrati a studiat pas cu pas fiecare proces, a învăţat din greşeli şi a avut puterea să o ia de la capăt, când i se părea că nu îi va reuşi nimic. Nu a găsit specialişti care să cunoască exact ce şi cum trebuie de făcut. A lucrat alături de muncitori la fiecare etapă.

Vizitatorii parcului îl pot întâlni în locul de închiriere a echipamentului sportiv, dând sfaturi celor care sunt prima dată aici sau încurajând persoana care urcă în „zorb“.

Pentru a se simţi împlinit şi spiritual, pe 30 septembrie, când a inaugurat noul sezon de distracţii, directorul a sfinţit centrul.

Parcul de agrement este deschis pentru vizitatori în fiecare zi, cu excepţia zilelor de luni.

Transport - Parcul de agrement se află la cinci kilometri de Chişinău. Puteţi lua microbuzul de la Autogara Sud spre Hânceşti.

Cazare - În parc este doar o singură căsuţă, care este solicitată mai mult în timpul vierii.

Prânz - În parcul de distracţii puteţi servi doar tartine şi băuturi calde în zilele de weekend. Dacă vi se face foame, la doar câţiva metri este o cafenea.

Costuri de acces - Închirierea unei săniuţe costă 100 de lei pe oră în zilele de odihnă. Iar dacă veţi încerca zorbingul, veţi scoate din buzunar 50 de lei pentru 15 minute. În zilele de lucru veţi plăti 70 de lei şi, respectiv, 35 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite