Jurnalista controversată Natalia Morari candidează la alegerile prezidențiale din Rep. Moldova. Grosu: Kremlinul a mai scos unul UPDATE
0Jurnalista controversată Natalia Morari candidează independent la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, aceasta fiind a noua persoană care și-a anunțat până acum decizia privind participarea la scrutin.
UPDATE: Întrebat despre anunțul Nataliei Morari privind faptul ca va candida la scrutin, președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, a afirmat că: ,,Kremlinul a mai scos unul. Probabil va testa pe mai mulți, dar 1,2, 3, (n.r.-Natalia Morari) este al treilea, nu al patrulea, cred că este al patrulea. Mă refer la toți care s-a lansat până acum. Regimul de la Kremlinul, probabil va testa pe unul, pe altul și când o să primească comanda, o să mai facă niște acțiuni, dar eu cred că face parte din scenariul gândit de destabilizare, de perturbare procesul nostru de integrare europeană”.
Știrea inițială Jurnalista Natalia Morari susține că decizia privind participarea la alegerile prezidențiale ,,a fost foarte grea” pentru ea, susținând că vrea ca fiul ei și toți copiii ,,să fie mândri de țara lor.”
,,Vreau ca fiul meu și toți copiii noștri să fie mândri de țara lor. Sunt gata să acționez pentru a le oferi speranța unui viitor demn în Moldova. Astfel, vă anunț că urmează să particip în calitate de candidată independentă în cadrul scrutinului prezidențial din această toamnă. Scopul meu este să propun o nouă abordare a rezolvării problemelor, în care prioritatea vor fi interesele cetățenilor noștri. Republica Moldova are nevoie de schimbări adevărate, radicale, care să ne îmbunătățească viața aici și acum. Voi reprezenta o nouă forță care va scoate țara noastră din acest cerc vicios al jocurilor politice și va aduce schimbări reale și reformarea țării noastre de la bazele ei. Nu ne putem permite să așteptăm, nu avem timp pentru încă un deceniu pierdut”, a afirmat Natalia Morari.
Iubita penalului Platon
În luna mai, jurnalista a invitat la dialog mai multe formațiuni de Opoziție atât proruse, cât și proeuropene pentru a identifica un candidat la scrutinul prezidențial, dar acestea, între care Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) nu au ajuns la un consens.
Jurnalista Natalia Morari este iubita controversatului om de afaceri Veaceslav Platon care se ascunde în prezent de justiția Republicii Moldova în Marea Britanie.
Atât Natalia Morari, cât și Veaceslav Platon critică dur guvernarea pro-europeană de la Chișinău. În 2023, Veaceslav Platon ar fi fost condamnat la 20 de ani de pușcărie de o instanță din Rusia, fiind acuzat că ar fi facilitat scoaterea ilegală din Federația Rusă a peste 120 miliarde de ruble, prin intermediul schemei „Laundromat”. Iar în țara sa, acesta a fost condamnat la 18 ani de pușcărie în cazul fraudei bancare, fiind eliberat din închisoare în urma demersul de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general de atunci Alexandr Stoianoglo.
Natalia Morari, alături de mai multe persoane, a fondat postul TV8 din Republica Moldova, dar s-a retras din domeniul jurnalismului după ce s-a aflat că ar avea o relație cu penalul fugar Veaceslav Platon și că ar avea un băiat cu acesta.
Agentul serviciilor speciale ruse
Jurnalista, care este considerată agent al serviciilor speciale ruse, a devenit cunoscută în anii 2000 prin articolele despre corupția din Rusia, dar și prin rolul său în cadrul demonstrațiilor din aprilie 2009 de la Chișinău. Ea a fost acuzată că alături de bloggerul rus Eduard Baghirov, un apropiat al regimului de la Kremlin și ex-consilierul comunistului Vladimir Voronin, Mark Tkaciuk ar fi deturnat protestele în unele violente.
Iar în 2018, Natalia Morari a fost inclusă în baza de date a platformei „Mirotvoreț” din Ucraina, fiind prezentată ca agent al serviciilor speciale ruse, că s-ar fi băgat în treburile interne ale țării și ar fi manipulat opinia publică.
Nouă candidați
Până acum, nouă persoane au anunțat că vor candida la alegerile prezidențiale din țara vecină, printre ele numărându-se actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, fostul președinte al Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, ex-premierul, Vlad Filat, condamnat pentru acte de corupție și ex- procurorul general al țării vecine, Alexandr Stoianoglo, care figurează în dosare penale și este susținut de PSRM, dar și fosta bașcană a Găgăuziei Irina Vlah.
Scrutinul prezidențial va fi organizat în data de 20 octombrie, zi în care în Republica Moldova va avea loc și plebiscitul pe tema aderării la UE, un proiect de hotărâre în acest sens fiind votat la ședința din data de 16 mai a Parlamentului de la Chișinău.