Iulian Chifu: Chişinăul trebuie să profite de şansa oferită de Ucraina privind controlul comun la frontiera de pe segmentul transnistrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Parteneriatul strategic dintre Republica Moldova şi Ucraina este cel mai important lucru care se întâmplă, iar Chişinăul trebuie să profite de şansa pe care i-o oferă Kievul privind punctele comune de control la frontieră. Declaraţia a fost făcută de Iulian Chifu, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning, în cadrul emisiunii “Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Chifu nu exclude că Moscova va face presiuni enorme asupra Chişinăului, însă „va trebui să reziste şi să expună public aceste presiuni, Republica Moldova va trebui să se afirme ca un stat serios sau să recunoască public că nu are capacitate şi voinţă politică să facă acest lucru”.

Potrivit lui, Chişinăul nu ar trebui să reacţioneze la declaraţiile celor doi deputaţi din Duma Rusă că pe teritoriul Republicii Moldova e posibilă declanşarea unui război ca în Donbas: „Este o bravadă pentru a provoca o reacţie virulentă. Ar trebui de întrebat Ministerul de Externe al Rusiei, dacă susţine aceste declaraţii?”.

Iulian Chifu consideră că ameninţările deputaţilor Dumei de Stat a Rusiei sunt rupte de realitate. 

„Trebuie să ne uităm la realităţi. Nu cred că Ucraina va permite tranzitarea teritoriului său de către trupele ruse. Pentru a ajunge în Transnistria, militarii ruşi trebuie să survoleze două spaţii aeriene, inclusiv al Ucrainei, iar autorităţile de la Kiev nu vor admite acest lucru. La fel şi Chişinăul, nu va permite aterizarea avioanelor militare”, a adăugat expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite