Întrevedere Brega-Pettit. Discuţii despre incidentul din Afganistan şi posibilitatea prelungirii Programului Compact

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul SUA va oferi suportul necesar autorităţilor de la Chişinău în elucidarea tragediei care s-a produs marţi în Afganistan, când un elicopter al unei companii moldoveneşti a fost doborât de talibani. Asigurările au fost date de ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, în cadrul unei întrevederi cu premierul interimar, Gheorghe Brega.

Ambasadorul a transmis un mesaj de solidaritate atât din partea sa, cât şi din numele poporului american, premierului interimar în urma celor întâmplate în Afganistan, dând asigurări că ţara sa va oferi tot suportul în clarificarea circumstanţelor tragicului incident.

Totuşi, discuţia dintre cei doi oficiali a vizat, în mare parte, realizările Programului Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului în Republica Moldova, la întrevedere participând şi Directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova (FPM), Valentina Badrajan.

Potrivit Directorului executiv FPM Moldova, Programul Compact s-a axat pe dezvoltarea domeniului agricol din Republica Moldova, prin reabilitate a zece sisteme de irigare pentru agricultorii din diferite regiuni ale Moldovei, care permit accesul la apă pentru circa 12 mii de hectare de teren agricol, iar pe parcursul a următorilor doi ani, agricultorii vor primi asistenţă pentru asigurarea procesului de irigare. De asemenea, prin intermediul Programului Compact au fost construite depozite frigorifice cu o capacitate de 39 de mii tone de legume şi fructe, iar cu ajutorul programului USAID agricultorii au primit suport în asigurarea marketingului, exportul producţiei fiind extins şi în ţări precum Bangladesh. O altă realizare a programului Compact este reconstrucţia şi modernizarea  unei porţiuni de 93 de km a drumului naţional M2, Sărăteni-Soroca.

Ambasadorul James D. Pettit a apreciat implementarea cu succes a Programului Compact în Republica Moldova şi şi-a exprimat speranţa că autorităţile vor întreprinde măsurile necesare în asigurarea calificării Republicii Moldova pentru un nou Program. Oficialul american a reiterat susţinerea ţării sale în dezvoltarea Republicii Moldova, accentuând faptul că viitoarele proiecte vor fi realizate întru prosperarea oamenilor din ţara noastră.

La rândul său, Gheorghe Brega a ţinut să le mulţumească partenerilor americani pentru ajutorul acordat Republicii Moldova în diverse domenii, menţionând, în special, sprijinul acordat prin intermediul Programului Compact.

Implementarea eficientă a Programului Compact a fost asigurată de FPM Moldova pe parcursul a cinci ani (2010-2015). Pentru realizarea obiectivelor Programului au fost cheltuiţi 262 milioane lei, bani donaţi de poporul american.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite