INTERVIU Anders Paalzow, rector al Stockholm School of Economics din Riga: „Studenţii din Moldova sunt printre cei mai buni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anders Paalzow este rector al SSE Riga de 15 ani FOTO: Victoria Dodon
Anders Paalzow este rector al SSE Riga de 15 ani FOTO: Victoria Dodon

La filiala din Riga a Stockholm School of Economics, cunoscută drept una dintre cele mai bune şcoli de afaceri din Europa, învaţă 25 de moldoveni, despre care rectorul Anders Paalzow are doar cuvinte de laudă.

„Adevărul“: Domnule rector, povestiţi-ne cum au ajuns tinerii din Republica Moldova la universitatea pe care o conduceţi.

Anders Paalzow: Filiala din Riga a fost deschisă în 1994, cu suportul guvernelor Suediei şi Letoniei, oferind studenţilor un program de licenţă în studii economice (circa 400 de studenţi), un master în administrarea afacerilor şi un program educaţional pentru directori de companii (circa 50 de studenţi), precum şi cursuri pentru jurnalişti la centrul de studii media. Studenţii învaţă economie, business şi comunicare, toate în engleză. În jur de 120 de persoane absolvesc universitatea anual. Din 2011, cu suportul Guvernului suedez, oferim circa 20 de burse pe an pentru studenţi din Moldova, Belarus, Georgia şi Ucraina. În plus, facilităm programe de schimb pe termen scurt cu studenţi din Europa, SUA, China şi Asia Centrală. Colectivul de profesori este tot unul internaţional. Zi de zi aici predau profesori din Suedia, Letonia, Danemarca, şi, temporar avem şi specialişti din alte ţări.

Prin ce se explică faptul că Stockholm School of Economics e cunoscută drept una dintre cele mai bune şcoli de business din Europa?

Secretul nostru sunt studenţii noştri, pe care îi alegem pe sprânceană. Candidaţii ştiu că pentru a ajunge aici trebuie să fii foarte bun. Admiterea e dificilă: din sutele de dosare depuse şi în urma testelor, alegem circa 250 de aplicanţi care trec interviul şi cam 125 sunt admişi. Recunosc că am devenit şi mai buni când ne-am extins oferta pentru cele patru ţări din Europa de Est. Programul nostru e atractiv pentru că presupune calitate şi e mai accesibil comparativ cu Marea Britanie, bunăoară, unde viaţa e mult mai scumpă. În plus, guvernul suedez le achită bursierilor taxa de studii, căminul şi le oferă 200 de euro lunar pentru întreţinere. Spre exemplu, pentru cele opt-nouă burse oferite moldovenilor recepţionăm anual circa 100 de dosare, un concurs foarte strâns şi un rezultat pe măsură. Interviurile le facem la Chişinău şi în celelalte capitale. Voi veni şi în acest an în Moldova, deoarece pentru mine e foarte interesant şi important să cunosc personal fiecare candidat.

Cum sunt studenţii moldoveni care învaţă acum?

Primul student moldovean a venit în 2010, iar de atunci, din 20 de bursieri străini pe an, opt-nouă sunt moldoveni. Primul grup va absolvi universitatea peste o lună. Studenţii sunt deschişi, călduroşi, înregistrează performanţe şi se regăsesc în topul celor mai buni. Prima generaţie s-a adaptat mai greu la cultura rece a Ţărilor Baltice, în timp ce ei au adus aici o cultură diferită, tradiţii interesante şi o altă limbă.

Când a început cooperarea dumneavoastră cu Moldova?

În 2007, când am stabilit un acord de colaborare cu Academia de Studii Economice şi când studenţi de acolo au venit la noi pentru un semestru. Ulterior, am stabilit parteneriatul vizavi de burse, iar în anii 2010-2011 am vizitat Ministerul Educaţiei, comunitatea oamenilor de afaceri şi Banca Naţională, unde am discutat despre program şi posibilitatea de a angaja studenţii noştri în stagii de vară sau imediat după absolvire. Încurajăm absolvenţii să revină acasă. Sunt sigur că ei pot găsi o multitudine de oportunităţi chiar şi în ţara de unde vin, odată ce au trecut printr-o şcoală bună. Totodată, suntem deschişi pentru alte cooperări, deşi e mai dificil pentru că Moldova încă nu este membră a programului ERASMUS şi suntem nevoiţi să identificăm resurse externe ca să le asigurăm drumul, asigurarea, traiul etc. Sper ca într-un viitor apropiat să se faciliteze accesul moldovenilor la studii în Europa, aşa precum aţi înregistrat succese cu abolirea vizelor. Am pornit discuţii referitor la un parteneriat cu Universitatea din Tiraspol, dar e ceva mai dificil din motive politice. Ambasada Suediei ne ajută în facilitarea dialogului, pentru că Transnistria continuă să fie o regiune complicată a Moldovei.

Am văzut la universitatea dumneavoastră diferite activităţi extracuriculare, unde studenţii interacţionează într-un cadru mai relaxat cu profesorii. Înţeleg că studiile de aici nu înseamnă doar prelegerile din sălile de clasă...

Cel mai important e feedback-ul, nu doar în plan academic, dar şi în ce priveşte dezvoltarea personală, care contează la fel de mult. După primul semestru, dar şi la sfârşitul anului doi, ne întâlnim cu fiecare student şi discutăm atât performanţa academică, cât şi evoluţia sa ca personalitate. Uneori se iscă discuţii contradictorii pentru că rezultatele nu corespund aşteptărilor. Cei care se ciocnesc cu dificultăţi, se bucură de o abordare individuală şi de toată susţinerea noastră. Un alt lucru important este partea practică a orelor, pentru că baza teoretică e indispensabilă, dar trebuie să ştii cum s-o aplici.

image

Studenţii din Moldova, alături de colegii lor, la cursul de economie UE FOTO: Victoria Dodon

UNIVERSITATE EUROPEANĂ DE TOP

Stockholm School of Economics (SSE) este una dintre cele mai prestigioase şcoli de business din Europa. Fondată în 1909, la iniţiativa unor oameni de afaceri suedezi, instituţia are astăzi filiale la Tokyo, Riga, Sankt Petersburg şi Helsinki. Procesul de admitere, care durează în perioada iarnă - primăvară, presupune o selecţie riguroasă, inclusiv testarea nivelului general de limbă engleză (testele IELTS sau TOEFL), dar şi cunoaşterea englezei pentru management (testele GMAT sau GRE). Circa 2.500 de studenţi învaţă anual la SSE, la diferite programe.

sse riga

Ecaterina, Irina şi Eugen (de la stânga la dreapta), alături de colegele lor, la fel din Moldova FOTO: Alexandru Popescu

Studenţii moldoveni la SSE Riga: „Aici cunoştinţele sunt puse cu adevărat în valoare“

Moldovenii care învaţă business la Riga spun că trăiesc o experienţă unică, deşi nu e simplu. „Studiile sunt diferite de cele de acasă. Aici ne focusăm pe un domeniu îngust, nu învăţăm definiţii, dar modul real în care funcţionează lucrurile într-un sistem. Simt că îmi depăşesc limitele în fiecare zi şi asta îmi dă încredere“, spune Ecaterina Şilova, studentă în anul II, din Chişinău, adăugând că viaţa universitară e plină şi în afara orelor. „Se organizează diferite evenimente la care cunoaştem o multitudine de profesionişti din toată lumea“, mai spune Ecaterina. „Ne învaţă profesori competenţi care au cerinţe mari. E mult mai multă responsabilitate. Îmi place că putem beneficia de schimburi de experienţă în Europa. Spre exemplu, anul viitor voi pleca pentru un semestru în Olanda“, adaugă colega sa, Irina Chedric, la fel din Chişinău. Eugen Guzun, din Măgdăceşti,Criuleni, spune că la Riga cunoştinţele sunt puse cu adevărat în valoare. „Cred că oriunde poţi învăţa bine, însă cunoştinţele în Moldova nu sunt apreciate la valoarea lor, spre deosebire de aici. Concurenţa e mare şi asta ne ajută să ne dezvoltăm simţitor“, mărturiseşte băiatul, care a studiat un an şi în Bulgaria.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite