În secţiile de vot ar putea fi instalate camere video

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În secţiile de vot ar putea fi instalate camere de luat vederi, astfel să fie asigurat un proces electoral transparent, care să elimine orice îngrijorări. Cu această propunere a venit premierul Pavel Filip în cadrul unei şedinţe cu membrii Comisiei Electorale Centrale, transmite IPN.

În cadrul discuţiilor au fost abordate acţiunile, care ar mai urma să fie întreprinse de Guvern pentru a asigura un proces electoral liber, corect şi transparent. „Vedem că există unele îngrijorări faţă de viitoarele alegeri şi am vrut să mă asigur că Guvernul a făcut tot ce este necesar şi ce mai poate face în continuare, pentru ca alegerile parlamentare să fie libere, corecte şi transparente”, a spus Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă al executivului.

Premierul a propus să fie examinată inclusiv posibilitatea instalării camerelor de luat vederi în secţiile de vot. În acest sens, a fost accentuată importanţa asigurării transparenţei, dar şi a secretului votului şi a datelor personale. „Cu toţii ne dorim corectitudine. Să nu lăsăm niciun element care să provoace îngrijorări”, a subliniat Pavel Filip.

Şeful cabinetului de miniştri a confirmat disponibilitatea Guvernului şi a Cancelariei de Stat de a contribui la asigurarea spaţiilor necesare pentru amenajarea secţiilor de vot. Totodată, a fost accentuată necesitatea dotării secţiilor de vot cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, responsabilitate care revine autorităţilor publice locale.

Guvernul va solicita Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică să verifice reţele de alimentare cu energie electrică, iar Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei să se asigure că în toată ţara există conexiune la internet în parametrii declaraţi de furnizorii de servicii. Centrul de Telecomunicaţii Speciale, care a fost recent reorganizat şi a devenit unica instituţie publică responsabilă de securitatea cibernetică, va întreprinde toate măsurile ca sistemul informaţional „Alegeri” să aibă la dispoziţie canale de comunicare bine securizare şi pe deplin funcţionale.

În 2019 vor avea loc două campanii electorale naţionale: pe 24 februarie – alegeri parlamentare, organizate pentru prima dată în baza unui sistem mixt şi după 14 iunie – alegeri locale generale.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite