Igor Dodon, despre moţiunea de cenzură: „Maia Sandu a nimerit în capcană. Nu credeam că e atât de naivă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon susţine că lidera PAS, Maia Sandu, a nimerit într-o capcană după ce a acceptat să semneze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Preşedintele ţării a declarat că înţelege motivaţia Partidului Şor şi a grupului parlamentar Pro Moldova de ce doreşte demiterea Cabinetului de miniştri, pentru că ar vrea să scape de dosare penale, însă nu înţelege de ce Maia Sandu a acceptat să semneze moţiunea.

Igor Dodon a afirmat, la emisiunea „Preşedintele răspunde”, că cel mai mult în procesul de demitere şi eventual de învestire a unui nou guvern are de pierdut Maia Sandu. 

„Doamna Maia Sandu, sunteţi atât de naivă că aţi căzut presiunilor? În tot ce aţi făcut dumneavoastră ieri şi ce o să urmeze săptămâna viitoare (votul în Parlament) de câştigat au toţi bandiţii, în afară de dumneavoastră. Şor şi Candu au de câştigat pentru că dumneavoastră o să votaţi cu ei săptămâna viitoare pentru demisia Guvernului, Năstase are de câştigat - aici Năstase bravo. Năstase a bătut-o politic pe Maia Sandu, a impus-o să meargă pe agenda sa. Până acum domnul Năstase nu avea agendă, acum are agendă”, a afirmat Igor Dodon.

Şeful statului consideră că nu vor fi voturi suficiente în Parlament pentru demiterea Guvernului. Totodată, el a menţionat că în caz că se vor găsi voturi şi va fi demis Guvernul, el va refuza să desemneze candidatura premierului propusă de noua majoritate parlamentară şi va provoca alegeri parlamentare.

Lidera PAS, Maia Sandu, a anunţat joi, 16 iulie, că fracţiunea parlamentară a PAS va semna şi va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, iniţiată de Platforma DA. Decizia a fost luată în pofida faptului că nu există voturi suficiente pentru demiterea Cabinetului de miniştri, iar PDM a comunicat că nu va sprijini moţiunea. Anterior, Maia Sandu afirma că nu va semna moţiunea dacă nu există garanţia că sunt voturi suficiente. De această dată, Maia Sandu a declarat că speră că democraţii îşi vor revedea decizia şi în ultimul ceas vor vota pentru demiterea Guvernului.

Amintim că la întrevederea dintre Maia Sandu şi Pavel Filip, ultimul a comunicat că schimbarea nu poate fi făcută cu ajutorul unor deputaţi corupţi şi traseişti, care au fost scoşi ilegal cu bani grei din PDM de către grupările Candu şi Şor. Pavel Filip a precizat că PDM este deschis dialogului doar cu PAS, PDA şi PSRM, în oricare format politic care ar putea să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor, dar sub nicio formă nu va accepta niciun fel de dialog sau colaborare cu partidele Şor şi Pro Moldova, partide asupra cărora există suspiciuni că unii membrii ai conducerii şi finanţatorii lor sunt implicaţi în frauda bancară, coruperea deputaţilor şi alte ilegalităţi, partide care trebuie izolate, nu încurajate să continue modul murdar de a face politică. 

Fracţiunea parlamentară a Platformei DA, condusă de Alexandru Slusari, a anunţat marţi, 14 iulie, că a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Pentru ca documentul să fie înregistrat este nevoie ca cel puţin 26 de deputaţi să-l semneze. În acest sens, Alexandru Slusari a comunicat că Platforma DA aşteaptă, până joi, şi semnăturile celor 15 deputaţi din fracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Precizăm că liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunţat că formaţiunea sa are deja lista noului Cabinet de Miniştri şi că este gata să-şi asume guvernarea, deşi fracţiunea sa este formată doar din 11 deputaţi. Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că este dispusă să-l sprijine pe Andrei Năstase la funcţia de premier, dacă va fi sigură că există 51 de voturi în Parlament. Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, la fel, a declarat că este gata să sprijine învestirea Guvernului Platformei DA.

Noul Guvern poate fi învestit doar dacă votează şi deputaţii Partidului Şor. Anterior, Maia Sandu a afirmat că nu va vota un Guvern care să depindă de voturile Partidului Şor, condus de Ilan Şor, condamnat de prima intanţă la şapte ani de închisoare în dosarul furtului miliardului şi care se află în căutare internaţională. Reacţia Maiei Sandu este de înţeles, pentru că asocierea cu Ilan Şor ar putea-o discredita, fapt ce nu-i convine mai ales că au rămas zile numărate până la prezidenţiale. 

De menţionat că opoziţiei nu-i ajung încă două voturi pentru a demite Guvernul, fiind necesare cel puţin 51 de voturi. Toate fracţiunile de opoziţie - PAS (15 mandate), Platforma DA (11), Partidul Şor (9), Pro Moldova (14) şi deputatul neafilat Octavian Ţîcu au în total 49 de voturi.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite