Guvernul vrea să facă într-o lună cât alţii n-au făcut într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Implementarea Acordului de Asociere se produce într-un ritm lent în Republica Moldova. Astfel, aproximativ 40% din numărul total de obiective care trebuiau realizate până în prezent nu au fost îndeplinite. Noul guvern îşi propune să elimine aceste restanţe timp de 30 de zile, a precizat premierul Pavel Filip după şedinţa Comisiei guvernamentale pentru Integrarea Europeană din 2 februarie.

Înainte de începerea şedinţei, premierul a declarat că implementarea Acordului de Asociere este prioritatea Executivului şi i-a îndemnat pe miniştri să fie mai responsabili în realizarea acestui scop. „Suntem orientaţi să obţinem rezultate în această listă lungă de restanţe. Vă chem la o responsabilitate mai profundă”, a solicitat Filip.

Promisiuni pentru 30 de zile

Pavel Filip a mai spus că pe parcursul şedinţei Comisiei guvernamentale pentru Integrarea Europeană au fost prezentate rezultatele obţinute până acum la implementarea documentului european. „Am trecut în revistă restanţele şi ne-am propus ca în 30 de zile să le eliminăm ca să putem implementa Acordul de Asociere în regim regulamentar. În prezent, implementarea acestuia este de 63%. Avem restanţe serioase, de asta ne-am propus ca timp de cinci zile colegii să vină cu un plan de acţiuni. De asemenea, am vorbit despre prima tranşă a împrumutului rambursabil de 150.000.000 de euro care urmează să vină din România”, a adăugat prim-ministrul, amintind că a primit săptămâna trecută o scrisoare în acest sens de la omologul său român, Dacian Cioloş.

Şedinţă comună cu Parlamentul

Cabinetul de miniştri doreşte să elimine restanţele privind implementarea Acordului de Asociere în 30 de zile, deoarece pe data de 14 martie urmează să aibă loc Consiliul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. De asemenea, în cel puţin două săptămâni urmează să aibă loc o şedinţă comună a reprezentanţilor Guvernului şi Parlamentului, la care vor fi invitaţi şi ambasadorii UE.

Întâlnire Timofti-Candu-Filip

Ieri, Pavel Filip a avut o întrevedere cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti, şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Aceştia au convenit să se întâlnească periodic pentru a dezbate problemele de pe agenda politică şi economică a Republicii Moldova. „Ne-am întâlnit şi am trecut în revistă acţiunile care au avut loc timp de o săptămână, am vorbit despre întrebările care stau pe ordinea de zi pentru săptămâna viitoare, am vorbit şi despre o posibilă convocare a Consiliului Superem de Securitate, care este legat de gradul de criminalitate, de acţiunile protestatarilor şi a instituţiilor de stat, dar şi de situaţia în sistemul bancar”, a comentat premierul.

Preşedinţia Republicii Moldova informează că în cadrul întrevederii celor trei oficiali a fost abordată agenda Parlamentului în sesiunea de primăvară-vară şi trecute în revistă sarcinile care stau în faţa deputaţilor pentru această perioadă. Totodată, aceştia au discutat despre importanţa adoptării de către Parlament a proiectelor de lege necesare impulsionării proceselor de reformă şi implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Gol în legislaţie

Premierul Pavel Filip a vorbit şi despre incendiul din satul Trinca, Edineţ, în urma căruia au decedat patru copii şi două femei, dar şi despre tragedia din familia Baştovoi şi a recunoscut că legislaţia Republicii Moldova are multe neajunsuri. „A avut loc o investigaţie. Trebuie să recunoaştem că avem un gol în legislaţie nu le permite medicilor să intre în ogradă sau în casă dacă nu le deschide cineva uşa sau poarta, fiindcă sunt multe cazuri la nivel de alarme false. Îmi pare rău că am mers foarte încet cu implementarea serviciului unic de urgenţă 112, care ne-ar permite să ne mişcăm mai repede”, a conchis premierul Pavel Filip.

Ultima şedinţă a Comisiei guvernamentale pentru Integrarea Europeană a avut loc în luna iulie 2015. Pavel Filip a spus că motivul pentru care aceasta nu s-a mai desfăşurat ulterior a fost criza politică a Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite