Guvernul minoritar al Republicii Moldova nu are o opoziţie reală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul de la Chişinău nu are o opoziţie reală FOTO Alexandru Tarlev
Guvernul de la Chişinău nu are o opoziţie reală FOTO Alexandru Tarlev

Opoziţia parlamentară şi extraparlamentară din Republica Moldova se află într-o permanentă concurenţă sau într-o permanentă construcţie. În timp ce lupta partidelor din opoziţie favorizează actualul guvern minoritar, ea erodează încrederea cetăţenilor în capacitatea partidelor de a face o opoziţie sănătoasă şi constructivă.

Igor Boţan, director al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), a precizat că singurul partid parlamentar de opoziţie din Republica Moldova este Partidul Socialiştilor. „Partidul Liberal a declarat că nu este nici la putere, nici în opoziţie, motivând că opoziţia există atunci când există şi o majoritate. Partidul Comuniştilor s-a declarat în opoziţie, chipurile constructivă, dar toată lumea vede că este parte a guvernării. Lucrurile sunt foarte clare. Partidul Socialiştilor este singura opoziţie parlamentară în acest moment”, a explicat Boţan.

Oamenii vor schimbare

În ceea ce priveşte opoziţia extraparlamentară, lucrurile sunt foarte triste, spun analiştii politici, pentru că se observă doar încercări şi propuneri de proiecte politice care până la urmă nu au sorţi de izbândă. „S-a încercat cu „Forţa a treia”, încă se încearcă cu diverse proiecte politice. Acum există cerere din partea cetăţenilor pentru schimbarea lucrurilor. Această cerere are în vizor o eventuală opoziţie extraparlamentară. Cum va fi această opoziţie? Nimeni nu ştie”, spune expertul.

Boţan a subliniat că Partidul Nostru, în frunte cu Renato Usatîi, şi formaţiunea pe care încearcă s-o închege Iurie Leancă se adresează unor segmente diferite. „Renato Usatîi se află pe acelaşi segment pe care Dodon încearcă să-l asimileze. La Partidul Nostru se duc mulţi oameni care sunt decepţionaţi de absolut tot în această ţară, care trăiesc cu gândul unei răzbunări pe politicienii corupţi. Leancă poate să îşi facă loc doar pe segmentul pe care l-a avut PLDM şi segmentul celor indecişi cu viziuni proeuropene. Cum electoratul proeuropean se restrânge ca pielea de sagri, atunci aşteptările nu pot fi prea mari”, a explicat Boţan.

iurie leanca FOTO Alexandru Tarlev

Leancă ar putea capitaliza politic

Directorul ADEPT a subliniat că ar fi o greşeală pentru Iurie Leancă să poarte negocieri cu alte partide parlamentare, deoarece fostul premier beneficiază de o oportunitate reală din punct de vedere politic. „Fostul premier ar trebui să demonstreze că poate deveni un lider şi poate capitaliza cererile pentru o forţă politică proeuropeană. Acest lucru nu se poate realiza decât prin acţiuni practice”, crede Boţan.

Expertul a precizat că alegerile locale l-au luat prin suprindere pe fostul premier, care s-a trezit cu partidul neînregistrat. El a subliniat că Leancă a recurs la această stratagemă de a realiza o coaliţie, care să poarte amprenta proiectului său şi care să-l ajute să se manifeste în spaţiul public, mai ales în contextul în care există o cerinţă pentru un nou proiect proeuropean, dar succesul acestei strategii depinde de mai mulţi factori. „Cu timpul vom observa care vor fi reacţiile publicului. Alegerile locale sunt importante pentru Leancă la nivel de raioane, unde votul este politic. Adevărata probă de şoc va fi însă la viitoarele alegeri parlametare”, a mai precizat Boţan.

Partidele extraparlamentare pot afecta dinamica opoziţiei

Analistul politic Roman Mihăeş crede că, la momentul actual, există o opoziţie parlamentară, reprezentată de Partidul Liberal şi Partidul Socialiştilor, şi o opoziţie extra-parlamentară, reprezentată de formaţiunea creată în jurul fostului premier, întitulată „Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă” şi Partidul Nostru în frunte cu Renato Usatîi. „Opoziţia este formată din două partide, unul antieuropean, reprezentat de socialişti şi altul proeuropean, reprezentată de liberali. Partidul Comuniştilor nu cred că este un partid de opoziţie, deoarece acesta participă punctual la guvernare şi susţine anumite proiecte de lege care îi convin. Partidul Comuniştilor este un partid asociat sau afliliat guvernării, formate din PD şi PLDM”, a explicat analistul.

partidul liberal ghimpu in parlament

Mihăeş a subliniat că cele două partide extraparlamentare sunt partide cu un potenţial considerabil care pot afecta dinamica opoziţiei în timp. „Leancă se află în topul încrederii populaţiei, în ceea ce priveşte electoratul proeuropean. Formaţiunea „Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă” face concurenţă altor două partide proeuropene, PL şi PLDM”, spune Mihăeş. Analistul politic a subliniat că Partidul Nostru nu beneficiază de expunere mediatică şi nici de o susţinere politică constantă din partea lui Renato Usatîi. În opinia sa, potenţialul politic al acestui partid scade, mai ales în contextul alegerilor locale din 14 iunie. Mihăeş a amintit că Renato Usatîi este plecat din Republica Moldova din noiembrie şi acest lucru nu favorizează în niciun fel partidul său, care are nevoie de o locomotivă politică şi de o expunere cât mai mare în spaţiul public.

Opoziţia se confruntă cu o opoziţie în interiorul ei

Eduard Ţugui, expert IDIS „Viitorul”, a precizat că actuala guvernare este formată din trei partide chiar dacă există o oficializare doar a două dintre ele. „Guvernul a fost susţinut de către trei partide. Cumva există o alianţă neformală şi episodică din trei partide şi o opoziţie de stânga (Partidul Socialiştilor) şi o opoziţie de dreapta (Partidul Liberal). Aceste două partide de opoziţie sunt mai mult în opoziţie unul faţă de celălalt decât faţă de actuala putere. Diferenţele partidelor de opoziţie nu sunt doctrinare, ci diferenţe de ordin geopolitic”, a explicat Ţugui. El a subliniat că atunci când guvernul şi-a asumat ultima dată răspunderea pentru patru proiecte de legi importante, opoziţia parlamentară nu a avut posibilitatea să semneze împreună o moţiune de cenzură, ceea ce denotă o divizare în interiroul opoziţiei.

partidul socialistilor dodon in parlament

În opinia sa, opoziţia extraparlamentară în Republica Moldova este la fel de fărâmiţată ca cea parlamentară, dar noutatea politică în actuala campanie pentru alegerile locale constă în faptul că există două proiecte politice extraparlamentare care, confrom sondajelor, au şanse reale. Expertul a precizat că atât Partidul Nostru, cât şi formaţiunea „Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă” mai au de aşteptat, cel puţin formal, aproape patru ani pentru a intra într-o opoziţie parlamentară reală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite