Guvernul a aprobat ratificarea Convenţiei de la Istanbul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Chişinău a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, cunoscută ca şi Convenţia de la Istanbul,  transmite IPN.

Documentul a fost adoptat de către Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei în data de 11 mai 2011, fiind recunoscută pe scară largă drept cel mai cuprinzător instrument juridic pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.

Convenţia cere statelor să sancţioneze violenţa domestică (fizică, psihică ori economică), urmărirea, violenţa sexuală, inclusiv violul şi hărţuirea sexuală, căsătoria forţată, mutilarea genitală a femeilor, avortul şi sterilizarea forţată.

Convenţia prevede asigurarea faptului că violenţa împotriva femeilor este pedepsită în mod corespunzător. De asemenea, că victimele au acces la măsuri de protecţie la toate etapele investigaţilor. Statele semnatare se obligă să aloce resurse pentru crearea centrelor de criză pentru victimele violului, adăposturi pentru victimele violenţei în familie şi servicii de consiliere psihologică şi juridică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite