GALERIE FOTO Doar o treime din populaţia Republicii Moldova contribuie la Fondul de asigurări medicale obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ora actuală doar 34% din populaţia ţării contribuie la Fondul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM), alte circa 30% nu plătesc oficial niciun ban. Restul sunt pensionari, invalizi, copii şi alte categorii care beneficiază de servicii medicale gratuite, pe bani alocaţi din bugetul public.

„Sistemul actual de contribuţie la asigurările pentru sănătate este ineficient şi inechitabil", constată economiştii de la Centrul „Expert-Grup" în studiul „Investigarea transparenţei şi eficienţei economice a utilizării Fondurilor Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină".

Potrivit lor, angajaţii care contribuie cu mii de lei la FAOAM se simt nedreptăţiţi faţă de moldovenii care pot cumpăra poliţa de asigurare cu reducere chiar şi de 70%. Este vorba de lucrătorii din agricultură, care, în loc de suma fixă de 2.478 de lei, pot achita doar 619 lei pentru poliţa de asigurare medicală.

Citeşte şi:

ŞOCANT: Bolnavi de tuberculoză din Moldova trataţi pe paturi improvizate pe holul unui spital infect (VIDEO)

Ana Popa, economist la „Expert-Grup", susţine că astfel cei care contribuie lună de lună la sistem au pe umeri o povară prea mare. În acelaşi timp, cei care nu sunt obligaţi să achite primele de asigurare medicală evită să o facă fie pentru că sunt săraci, fie pentru că lucrează la negru.

image
image
image

Click aici să vezi prima GALERIE FOTO!

„Existenţa pachetului minim garantat de stat de servicii medicale şi posibilitatea procurării şi activării poliţei de asigurare medicală în orice moment demotivează multe persoane de a o cumpăra", a mai spus expertul.

RATING AL SPITALELOR

Inechitatea ar putea fi şi mai mare în curând. Guvernul intenţionează să majoreze în următorii patru ani cota contribuţiei obligatorii pentru sănătate de la 7% din salariu până la media europeană de 13%. Astfel, angajaţii care şi aşa achită mai mult decât cei care cumpără poliţa, vor plăti dublu.

Alex Oprunenco, director de programe la „Expert-Grup", crede că este necesară o reformare a întregului sistem de sănătate, care consumă multe resurse, fără a da randament. Potrivit economistului, nu există un control eficient al modului în care sunt administraţi de banii salariaţilor şi ai statului care ajung FAOAM.

„Ar trebui să fie introdus un şir de indicatori de performanţă în baza cărora să fie finanţate instituţiile medicale. Ar fi bine să fie întocmit chiar un rating al spitalelor", a precizat Alex Oprunenco.

Şi mulţi medici critică actualul model de finanţare în Sănătate şi de prestare a serviciilor medicale, unii calificându-l chiar „de tip comunist".

„Este foarte bine că, alături de persoanele asigurate, şi cele neasigurate au parte de servicii medicale. Totuşi, ar trebui să existe diferenţe între pachetele de servicii de care beneficiază unii şi alţii, altfel este ceva anormal şi inechitabil", afirmă Ala Nemerenco, director al Clinicii Universitare de Asistenţă Medicală Primară.

Pe de altă parte, Mircea Buga, directorul Casei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), susţine că, în pofida lacunelor, modelul moldovenesc de asigurări obligatorii de sănătate, care există de numai opt ani, este unul bun. „Unele instituţii internaţionale chiar îl recomandă şi altor ţări în tranziţie", se laudă oficialul.

Poliţa s-a scumpit de şapte ori

De la implementarea actualului model de asigurării în sănătate, în anul 2004, costul fix al primei de asigurare pentru un an a crescut de circa şapte ori şi a ajuns în acest an la 3.066 de lei. În acelaşi timp, sumele plătite de diferite categorii de contribuabili din Republica Moldova au crescut mult mai lent. Astfel, transferurile pentru fiecare persoană asigurată de stat s-au majorat de 2,4 ori, primele achitate de angajaţi și angajatori - de 3,9 ori, iar contribuţiile persoanelor care se asigură în mod individual au crescut de 2,7 ori.

Republica Moldova, lider şi codaş la Sănătate

Oficial, Moldova este lider regional după cota cheltuielilor pentru sănătate. Circa 10% din PIB se duce în aceste scopuri, comparativ cu 7% în Ucraina, 6,5% în Polonia, 5,3% în Estonia sau 4,3% în Armenia. Circa jumătate din costuri este acoperită din bugetul public.

Ana Popa, economist la „Expert-Grup", susţine că o asemenea cotă impunătoare a cheltuielilor pentru sănătate în PIB denotă necesităţile foarte mari pentru finanţare, dar şi ineficienţa alocărilor publice.

„Acest nivel de finanţare nu asigură însă și cheltuieli per capita pentru sănătate similare, Moldova fiind unul dintre statele codașe în acest sens. Pentru majorarea semnificativă a acestora este necesară o creștere spectaculoasă a economiei și a salariilor", apreciază expertul.

În prezent, contribuţia la FAOAM este de circa 100 de dolari pentru un locuitor, dar ar trebui să crească la 250-300 de dolari.

Citeşte cele mai importante ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite