FOTO Târg de Crăciun dezamăgitor la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgul de Crăciun de la Chişinău este mai sărac în produse agro-alimentare şi distracţii pentru copii. Târgul, devenit o tradiţie, oferă spre vânzare dulciuri, decoraţiuni pentru brad şi produse alimentare, dar într-o diversitate destul de redusă.

Crăciunul şi Anul Nou sunt unele dintre cele mai aşteptate sărbători ale anului, atât de cei mari, cât şi de cei mai mici. Dar care se vrea a fi plin de farmec, lumină, magie, poveste, cadouri, bucate tradiţionale şi distracţii. Târgul de Crăciun de la Moldexpo, din acest an, nu se înscrie în categoria târgurilor similare din Europa. 

Chişinăuienii veniţi la târg după cumpărăturile pentru masa de Crăciun au rămas dezamăgiţi şi spun ce şi-ar fi dorit să cumpere. Cumpărătorii s-au aşteptat să găsească la târg cârnaţi, salam şi vin, dar acestea lipseau cu desăvârşire.

„Eu vin în fiecare an la acest târg, dar anul acesta e foarte săracă oferta. Am cumpărat doar câteva cadouri pentru nepoţei. Mi-aş fi dorit să-mi cumpăr cârnaţ ţărănesc şi vin pentru masa de Crăciun. Aici sunt multe haine şi blană de nurcă, dar ce, eu am venit aici pentru şubă (blană - n.r.)?”, se întreabă retoric femeia dezamagită că nu era un butic cu bunătăţuri tradiţionale. 

„Eu mi-am cumpărat caşcaval şi vişină în ciocolată, care sunt foarte gustoase. Preţul este accesibil dacă îl raportăm la calitatea produselor. Dacă era un butic cu bucate tradiţionale din carne era mai bine, că doar vine Crăciunul”, spune Maria.

Alţi vizitatori intuiesc motivul sărăcăcios al târgului. „Eu sunt agricultor. Mi-am cumpărat o coroană pentru uşă de 200 de lei. Ştiu că e scumpă arenda şi poate din această cauză companiile de produse alimentare au evitat să vină la târg”, a comentat Andrei. 

image

Cei prezenţi au fost însă impresionaţi de calitatea şi preţul brânzeturilor din satul Logofteni, raionul Făleşti. La buticul cu caşcaval era rând, iar oamenii nu conteneau să vină. Ţăranul Vasile Cireş spune că el produce caşcaval, brânză, unt şi smântână din lapte de vaci eco. „Pentru acest târg am redus un pic preţurile, deoarece ştiu că oamenii nu au bani. Le ofer tuturor posibilitatea de a degusta bucăţele de caşcaval, astfel se conving de calitatea produselor mele”, spune fermierul. „Caşcavalul e ecologic şi sunt mirat că costă doar 105 lei pentru un kilogram. La magazin cumperi produse ambalate, uneori mucegăite. E bravo”, afirmă Iurie. 

image

O mamă căuta jucării şi distracţii pentru copilul său. „Am venit cu copilul pentru a se juca, dar văd că nu prea are cu ce. I-am luat fructe în ciocolată. Preţurile sunt un pic cam pipărate”, descrie Simona. 

La târg am întâlnit şi mulţi pensionari. „Am cumpărat o cămaşă de bumbac pentru soţul meu. Iniţial mi-au zis că aceasta costă 120 de lei, iar când am plătit mi-au cerut 220 de lei. Chiar aşa de mult să coste o cămaşă simplă?”, încerca o familie de pensionari să înţeleagă modul în care vânzătorii îşi vând marfa. 

image

De asemenea, la târg mai pot fi cumpărate legume uscate şi mărunţite pentru ciorbe, fructe şi miez de nuci şi ciocolate, cafea, oale din ceramică, seminţe, nuci, bomboane, îmbrăcăminte, suvenire, lenjerie pentru pat, decoraţiuni pentru brad, compoziţii hand-made, bijuterii, compoziţii şi veselă pentru masa de Crăciun. 

image

Cei care doresc să-şi sărbătorească Crăciunul pe stil vechi la munte, o agenţie de turism a venit la târg cu oferte tentante la Sinaia, Predeal şi Poiana Braşov. Un sejur la munte pentru trei nopţi costă între 95 şi 136 de euro pentru o persoană. Preţul include cazarea, transportul, micul dejun, şedinţă de spa şi excursie la Biserica Neagră, prima şcoală românească şi alte obiective turistice din zona veche a oraşului Braşov. 

image

Directorul agenţiei de turism, Sergiu Todorov, susţine că moldovenii preferă mai mult destinaţiile din Poiana Braşov, Predeal şi Sinaia. Circa 80 % dintre cetăţenii noştri aleg să meargă la munte în România, iar câte 5 % merg în Ucraina, Bulgaria, Austria şi alte ţări. 

Târgul de Crăciun va fi deschis până la data de 27 decembrie 2015. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite