FOTO Inovaţii eco la lansarea Săptămânii Energiei Durabile din Moldova. „Soarele şi vântul sunt resursele viitorului“
0Cum găteşti tartine la soare sau aprinzi un bec cu ajutorul vântului? Tinerii inventatori au demonstrat-o ieri, în centrul Capitalei, la lansarea Săptămânii Europene a Energiei Durabile din Moldova
„La iazul tatălui meu bat vânturi puternice, iar vagoneta pentru paznici e luminată de un felinar ce consuma cinci litri de motorină săptămânal. M-am gândit să reduc cheltuielile şi am construit o instalaţie eoliană cu amplasare verticală a paletelor ce pune în funcţie un generator de 300 waţi“. Aşa începe Cătălin Beţivu prezentarea propriei invenţii, în timp ce roteşte turbina eoliană ca s-o demonstreze vizitatorilor expoziţiei.
Deşi e doar în clasa a şaptea, elevul din Chişcăreni, raionul Sângerei, l-a ajutat pe tatăl său să reducă cheltuielile pentru energie de circa 30-40 de ori. Pentru inventivitate, Cătălin a ocupat anul trecut primul loc la etapa internaţională a concursului SPARE (Programul şcolar privind utilizarea resurselor şi energiei), unde a concurat cu reprezentanţi din 17 ţări. Adolescentul a fost ajutat de profesorul Nicolae Spânu, care de cinci ani predă un curs opţional de conservare a energiei în liceul din sat. „Avem rezultate foarte bune. Un alt elev de-al meu a proiectat o instalaţie de biogaz, care furniza căldură unei ferme de prepeliţe. Deşeurile de la păsări merg într-un reactor, biogazul încălzeşte şi astfel avem un circuit natural cu resurse minime“, explică dascălul.
ACUMULATOARE, HRANĂ ŞI MAŞINI, TOATE DIN RAZE SOLARE
La expoziţia din centrul Chişinăului, ce a deschis prima săptămână de energie durabilă din ţara noastră, elevi de gimnaziu şi liceu au propus soluţii variate de utilizare a energiei regenerabile: de la reîncărcarea telefonului mobil până la prepararea unui hot-dog.
„În uscătorul solar pot fi uscate fructe, legume şi pâine, iar cuptor e util pentru fierberea apei, a terciurilor, a cartofilor. Ambele concentrează razele solare într-un singur punct, temperatura creşte până la 75 de grade Celsius şi aşa obţinem un terci delicios de ovăz în doar zece minute sau hrişcă în jumătate de oră“, povesteşte Natalia Halaim, liderul proiectului norvegian SPARE şi al Centrului Gutta-Club, care de 12 ani educă spiritul ecologic în mediul şcolar.
Elevii usucă fructe şi pâine la soare
Fiecare invenţie e proiectată cu resurse energetice şi financiare minime, iar cele mai ieftine sunt şi cele mai apreciate. „Uscătorul e fabricat din scânduri de lemn şi folie de aluminiu şi costă circa 20 de dolari, iar cuptorul e cu vreo cinci dolari mai scump“, adaugă femeia, mărturisind că de şase ani testează inovaţiile la taberele de vară pe care le organizează cu tinerii inventatori.
TRANSPORT CU PANOURI SOLARE, MADE IN COMRAT
Liceul Academiei de Ştiinţe a venit la expoziţie cu o eco-table (din eng. - masă eco), a cărei pedală porneşte un releu ce produce energie care pune în funcţiune un bec, o morişcă şi câteva încărcătoare pentru telefon. Dar cea mai mare atracţie e evenimentului au fost patru maşinuţe aduse tocmai de la Comrat, care se alimentează din panourile solare ce le servesc drept acoperiş.
„E dificil să creezi o astfel de maşinuţă de unul singur, dar am asamblat elementele treptat, fiind ajutat de profesorul meu. E foarte interesant şi util“, spune Vitalie Panaitov (18 ani). „E transportul viitorului, unic în ţară. Cum toate resursele de pe pământ seacă treptat, soarele e speranţa noastră“, se arată încrezător coordonatorul său Nicolai Constantinov, preşedintele Asociaţiei de energie a vântului din Moldova.
Copiii din parc au testat triciclul adus de la Comrat
ENERGIA ALTERNATIVĂ, PRIORITATE A STATULUI
Oficialii spun că ideea de energie durabilă se pliază perfect pe priorităţile ţării. „Avem potenţial de utilizare a energiei verzi şi trebuie să ne gândim la viitor, s-o utilizăm eficient. În plus, ea sporeşte competivitatea statului şi bunăstarea cetăţenilor. Obiectivul nostru final este să avem o factură energetică cât mai mică“, a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.
„Ne-am dori ca în 2020, 20% din consumul de energie pe ţară să provină din resurse regenerabile, iar adoptarea legii pentru energie alternativă de către Parlament ar fi un motiv excelent de a celebra acest eveniment“, a spus şi şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola.
Cum obţinem o casă eco
Pentru a economisi energie în propria casă, putem urma câteva sfaturi simple: să schimbăm becurile tradiţionale pe LED-uri, să izolăm ferestrele şi pereţii exteriori ai casei, să spălăm rufele la temperaturi joase, să nu lăsăm aparatele electrocasnice în regim de aşteptare sau să reciclăm deşeurile de plastic ori metal. Totodată, frigiderul va consuma mai puţin dacă vom îndepărta mai des gheaţa depusă, iar un robinet care picură poate irosi zilnic până la 70 de litri de apă, de aceea aveţi grijă să nu fie defectat.