De ce Republica Moldova nu poate cumpăra curent la un preţ mai mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova ar putea procura energie electrică mai ieftină, susţin autorii unui studiu, contrazişi însă de alţi experţi care spun că acest lucru este imposibil din cauza lipsei interconexiunilor cu sistemul energetic al României şi a incapacităţii de a negocia cu furnizorii din regiune

Republica Moldova plăteşte în prezent un preţ prea mare pentru energia electrică achiziţionată din Ucraina sau de la Centrala Termoelectrică  Moldovenească (CTE Moldovenească) de la Cuciurgan.

„Analizând preţurile din regiune, se constată o creştere nejustificată a tarifelor la energia electrică livrată consumatorului. Astfel, preţul de achiziţie negociat de Republica Moldova (întreprinderea de stat Energocom - n.r.) în anul 2014 este cel puţin cu 15% mai mare decât cel de pe piaţa din România şi cu 23% peste cel de pe piaţa din Ucraina“, constată expertul Ion Muntean, într-un studiu realizat pentru IDIS Viitorul.

AM PUTEA ECONOMISI 40 DE MILIOANE DE DOLARI

„Autorităţile moldoveneşti au negociat şi semnat contracte de import a energiei electrice extrem de împovărătoare pentru Moldova, în pofida faptului că piaţa ucraineană este una deschisă pentru toţi doritorii de a participa la procesele de tranzacţionare“, susţine şi economista Corina Gaibu.
Potrivit ei, datorită unei reduceri semnificative a preţurilor în România - de la 7,9 cenţi pentru un kilowatt-oră (kWh) în 2012 la doar 5,9 cenţi în primul trimestru al anului 2014, ţara noastră ar putea cumpăra energie electrică şi de peste Prut. „Ultimele evoluţii arată că în a doua jumătate a anului costul de tranzacţionare a curentului pe piaţa angro din România ar putea coborî la 5,3 cenţi pentru un kWh“, a adăugat Corina Gaibu.

Experţii au estimat că, dacă ţara noastră ar fi reuşit să negocieze un preţ de import comparabil cu cel de pe piaţa ucraineană, tarifele la energia electrică achitată de consumatorii casnici ar fi urmat să coboare cu 15%,  până la 1,40 lei pentru un kWh, şi astfel să fie economisiţi anual circa 40 de milioane de dolari.
Victor Parlicov, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (suspendat din funcţie pentru un an), a confirmat aceste calcule, menţionând că negocierile privind preţul de achiziţie a curentului electric din Ucraina şi de la Cuciurgan sunt netransparente, iar „autorităţile nu valorifică oportunităţile de negociere a unui preţ mai mic de achiziţie“.

IMPORTUL DIN ROMÂNIA ESTE IMPOSIBIL ŞI SCUMP

Savanţii de la Institutul de Energetică şi de la Universitatea Tehnică din Moldova s-au arătat contrariaţi de constatările experţilor de la IDIS Viitorul şi ale directorului ANRE. „Din punct de vedere tehnic, Republica Moldova nu poate importa energie electrică din România, astfel că nu are rost să vorbim că am putea cumpăra mai ieftin. Mai întâi trebuie să fie construită infrastructura tehnică, iar aceasta presupune investiţii foarte mari, care urmează a fi recuperate din tarife“, a declarat Vladimir Berzan, directorul Institutului de Energetică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Profesorul Valentin Arion a precizat că experienţa din anii 1998-2001, când ţara noastră a importat curent electric din România, arată că, dacă din schema de furnizare este exclusă CTE Moldovenească, atunci „securitatea sistemului energetic al ţării este pus într-un pericol foarte mare“. „Schema tehnică prin care se importa electricitate din România era foarte costisitoare şi provoca pierderi enorme de energie. Cât despre importul din Ucraina, au fost mulţi care în anii 1998-2001 au negociat direct cu furnizorii ucraineni şi umblă şi acum prin instanţe pentru că nu pot scăpa de datorii“, a constatat profesorul de la UTM.

DE CE NU PUTEM RENUNŢA LA CUCIURGAN

În opinia lui Ion Comendant, doctor în ştiinţe tehnice, cifrele vehiculate de experţii IDIS Viitorul sunt total eronate, pentru că nu iau în calcul o serie de factori tehnici, şi riscante, pentru că pot crea aşteptări nejustificate din partea consumatorilor privind o posibilă ieftinire a curentului. „Companiile locale au solicitat oferte şi de la alte companii din regiune, dar nu a fost niciuna“, a precizat specialistul.

„În primul rând, volumele cumpărate din Ucraina sunt mici, abia de ajung la 1,5 miliarde de kWh, respectiv, ţării noastre îi este mai dificil să negocieze preţuri mai mici decât, de exemplu, o face Belarus. În al doilea rând, nu putem renunţa la curentul de la CTE Moldovenească. Dacă aceasta va funcţiona doar cu un bloc, există riscul ca în cazul unor avarii majore în sistem ţara noastră să rămână fără curent. În plus, reţeaua electrică este construită astfel încât nordul ţării poate fi asigurat mai uşor cu energie electrică din Ucraina, iar sudul şi centrul - de la Cuciurgan“, a explicat Ion Comendant.

Potrivit lui, ipotetic am putea cumpăra energie mult mai ieftină, dar numai noaptea, când este în exces în sistemul energetic din Ucraina. „Actualul preţ de achiziţie este rezultatul unui compromis. Noaptea ne furnizează Ucraina, iar ziua şi în orele de vârf – centrala de la Cuciurgan“, a mai spus doctorul în ştiinţe tehnice.
Peste 80% din necesarul de energie al Moldovei este asigurat de achiziţiile din Ucraina şi de la Cuciurgan, iar restul - de centralele termoelectrice locale şi Centrala Hidroelectrică de la Costeşti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite