FOTO Chişinăuienii, învăţaţi să fie corecţi faţă de mediul ambiant. Ce a oferit astăzi IarmarEco
0
Ceai afrodiziac din ierburi, păpuşi din fibre naturale, produse ecologice pentru protecţia plantelor şi bucate vegane puteau fi găsite la iarmarocul oportunităţilor ecologice şi antreprenoriatului social, organizat, astăzi, la Chişinău.
Târgul de produse eco şi ecologie a adunat producători de produse agro-alimentare, asociaţii ce promovează modul de viaţă sănătos, proiecte de protejare a mediului ambiant şi oameni care au dorit să-şi împărtăşească pasiunea pentru alimentaţia sănătoasă şi activă cu alţi vizitatori.
La târg nu au lipsit produsele apicole, legumele eco, ceaiurile Mănăstirii Zăbriceni, pufuleţi din porumb produşi la Floreşti, roşii uscate în ulei, prune uscate în ciocolată, cimbru şi borş din tărâţe pentru tradiţionala zeamă de găină, sos de roşii, uleriuri esenţiale, salate din germeni, nuci de săpun importate din India, seminţe germinate, jucării educative, cosmetică naturală, vlăstari, conserve preparate în condiţii de casă, cereale şi produse din grâu spelta.
Elixirul tinereţii
Surorile Irina Rogojină şi Stela Popa au lansat un proiect cu ceaiuri naturale culese din Codrii Orheiului, ambalate în cutii de lemn şi pacheţele din hârtie frumos decorate. Fetele au compus un ceai pentru calmare din flori de tei, salcâm, măr şi muşeţel cu frunze de mentă şi valeriană, iar florile de lavandă, iasomie şi ceaiul mate, originar din America de Sud, sunt potrivite pentru un ceai afrodiziac. Fetele au adus din SUA ceaiul care înfloreşte: un boboc creat din frunze de ceai verde şi alte flori orientale, pus în apă caldă, se desface şi scoate la iveală o floare asemeni unei flori de Lotus. Un boboc de ceai înfloritor costă 15 lei.

Eliza Mămăligă de la prisaca Dulce Plai a veit la târg cu un gem din miere de albine şi cătină, dar şi cu săpun natural făcut din ceară de albine şi uleiuri esenţiale.

La Chişinău, a apărut serviciul de livrare a bucatelor vegane şi raw-vegane. Proiectul Verde Go propune consumatorilor soluţii alimentare sănătoase. Aceştia livrează la serviciu sau domiciuliu salate din germeni, vlăstari, nuci, sosuri vegetariene, pâine din cereale deshidrate, sucuri şi alte bucate pentru prânz, cină sau o gustare. Preţurile variază de la 40 de lei până la 130 de lei fără taxa de livrare.
Colectează selectiv
Din categoria nou şi unic pe piaţa din Republica Moldova sunt produsele pentru protecţia plantelor ecologice, cum ar fi fertilizanţi, extract din plante, capcane şi humus lichid. Acestea sunt produse autohtone preparate din ulei de rapiţă şi diverse extracte din plante. Preparatele se dizolvă în apă şi se stropesc frunzele sau se toarnă la rădăcina plantelor. Un preparat constă între 20 şi 60 de lei.

La târg au venit şi cei de la www.reciclare.md, care propun consumatorilor o listă cu adresele celor mai apropiate puncte de colectare a bateriilor, acumulatoarelor, bunurilor electrocasnice etc.

Proiectul EcoReco au lansat o campanie de informare în şcolile şi liceele din Chişinău şi propun spre comercializare tomberoane pentru colectarea sticlei, hârtei şi resturilor menajere. Potrivit lor, oamenii din ţara noastră nu ştiu a se folosi de aceste tomberoane şi au nevoie de lecţii. Colectarea corespunzătoare a deşeurilor ar duce la o reciclare eficientă a hârtiei, lemnului, plasticului şi chiar resturilor alimentare.
Vegetarienii au târgul lor
Cei mai mulţi dintre vizitatorii iarmarocului eco sunt vegetarieni sau vegani. „Sunt vegetariană de un an de zile. Soţul şi fiul meu sunt carnivori, deoarece nu sunt pregătiţi psihologic să-şi schimbe modul de viaţă. Îmi cresc iarbă de grâu pentru suc şi salate”, ne spune Victoria.

Altcineva optează pentru un mod de viaţă sănătos pentru că invazia produselor chimice este prea mare şi trebuie controlată. Vine la serviciu cu mâncarea preparată de acasă şi nu acceptă biscuiţii sau torta colegilor. „Îmi iau mâncare la pachet în fiecare zi. Într-o zi mi-am luat sfeclă roşie, orez fiert şi seminţe de chia”, afirmă Roxana.

Unii vizitatori au venit pentru informare şi parteneriate noi. „Caut parteneriate şi oameni care ar dori să ghideze elevii în dezvoltarea antreprenoriatului, a modului de gândire şi educaţia ecologică”, spune Veaceslav de la asociaţia Junior Achievement Moldova.